Innocent Bahati blir det tolfte fallet i Tolv tystade röster

Den mycket populäre rwandiske poeten Innocent Bahati, är försvunnen sedan den 7 februari 2021. Han hade stämt träff med en person på ett hotell i Nyanzadistriktet i södra Rwanda men dök aldrig upp. Det är troligt att skälet till hans påtvingade försvinnande kan kopplas till hans poesi, bland annat hans senaste dikter ”Hunger”, ”Fattigdom” och ”Långa regelverk”, som kritiserar Rwandas hantering av Covid 19-pandemin och hur allvarligt den drabbat den fattiga befolkningen i Rwanda.

Innocent Bahati är en poet från Rwanda som är känd för sina kritiska texter om sociala frågor. Hans texter publiceras på Youtube och Facebook och han medverkar även ofta på poesiuppläsningar.

Kampanjen Tolv tystade röster inleddes i oktober 2021 och har sedan dess lyft ett PEN-fall i månaden. Syftet har varit att belysa de hot som just nu riktas mot det fria ordet och några av dem som med sina arbeten har den viktiga förmågan att gestalta eller ge plats åt det som många andra tänker. Fallen har presenterats genom en personlig introduktion skriven av någon av PEN:s medlemmar  – en blandning av nobelpristagare, nya PEN-röster och etablerade försvarare av det fria ordet.  Nedan publiceras texten om Innocent Bahati som är skriven av Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.

TILL FÖRSVAR FÖR DE OBEKVÄMA

Den 7 februari 2021 skulle den rwandiske poeten Innocent Bahati träffa en person på ett hotell i Nyanzadistriktet i södra Rwanda. Sedan dess är Innocent Bahati försvunnen. 

En rad organisationer, bland dem PEN, har krävt att hans försvinnande ska utredas, men myndigheterna i Rwanda har inte agerat.

Tyvärr är hans fall långt ifrån unikt. Regimer som inte tål kritik, som vill blockera sanningen från att komma fram genom att kontrollera allt informationsflöde i landet, använder sig ofta av en slags ”repressionstrappa”. Det börjar ofta med vaga hot eller trakasserier. Författare, poeter, journalister och andra som använder det skrivna ordet för att säga sin mening, får veta att deras texter är misshagliga och att fortsatt publicering kan leda till svåra konsekvenser. Om det inte räcker kan hotelserna övergå till direkt våld eller till fabricerade anklagelser och långa fängelsestraff. Om inte heller det räcker? Att låta människor oförklarligt försvinna är ett steg. Mord är ett annat. Båda förekommer allt för ofta.

Under det senaste året har Svenska PEN uppmärksammat tolv tystade röster, ett nytt fall varje månad, i förhoppningen att fler ska känna till deras öde och arbeta för deras upprättelse och frihet.

Det finns alltid metoder att tysta de obekväma. Så ser den dystra verkligheten ut. Och just därför är det så viktigt att vi alla stöttar dem som vågar vara obekväma. De som utmanar och provocerar. De som hotas och trakasseras. De som försvinner.

De ansvariga hoppas att de ska bli bortglömda.  

Låt oss se till att de misslyckas.

/Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Läs mer om Innocent Bahatis fall och kampanjen Tolv tystade röster här.

Foto: Andrea Grieder/PEN International