Journalisten Miguel Mendoza från Nicaragua är nästa fall i Tolv tystade röster

Den 21 juni 2021 greps journalisten Miguel Mendoza av polis, när han besökte en vän i Nicaraguas huvudstad Managua. Hans hus genomsöktes men det var först 72 dagar senare som familjen fick veta att han förts till det ökända fängelset ”El Chipote”. Mendoza dömdes senare till nio års fängelse.

Miguel Mendoza är månadens fall i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster. Urvalet har skett i samråd med Gioconda Belli, författare, poet och ordförande för PEN Nicaragua tills i februari 2021 då centret var tvungna att stänga ned som en effekt av den nyinstiftade lagen om utländska agenter. 

Miguel Mendoza har under 30 år arbetat som sportjournalist men har de senaste åren skrivit mycket om politik och mänskliga rättigheter i sociala medier. Han är en vass kritiker av president Ortega och hans texter är mycket populära, med 27 000 följare på Twitter och närmare 120 000 på Facebook. 

Gioconda Belli skriver i sin personliga introduktion till fallet:

“Han har varken filt eller kudde att lägga på cementplattan där han sover. Han tillåts inte något läs- eller skrivmaterial. De totalt 177 politiska fångarna i Nicaragua, varav 40 i Chipotefängelset, hålls i isoleringsceller, antingen i totalt mörker eller med stark belysning dygnet runt.”

För ganska exakt fyra år sedan, i april 2018, skakades Nicaragua av massiva folkliga protester och demonstrationer. Regimens svar blev brutalt våld, med fler än 300 döda och tusentals fängslade. Sedan dess har läget stadigt förvärrats, och Nicaragua är idag en polisstat, en diktatur, ledd av den tidigare revolutionären Daniel Ortega.  

Ordets och tankens frihet existerar inte längre i Nicaragua; alla oberoende medier och samtliga organisationer som arbetar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i landet har tvingats stänga ned. Tiotusentals människor, däribland många politiker, journalister, studenter, universitetslärare och författare, har flytt landet.  

Läs mer om Miguel Mendoza och vad du göra för hans frigivning här.