Attackerna mot författare och förlag i Belarus måste upphöra

Bokbranschen i Belarus är i akut kris. PEN Belarus och Författarförbundet i Belarus har tvingats stänga ned sin verksamhet och verkar nu i exil. Oberoende förlag utsätts för attacker och får sin utrustning konfiskerad.  I mars vräktes bokförlaget Janusjkevitj, de fick tre dagar på sig att lämna byggnaden och tömma lagret.  Förlaget meddelade att de skulle öppna en bokhandel den 16 maj. Samma dag gjordes en räd mot bokhandeln, 200 böcker konfiskerades. Förläggaren Andrej Janusjkevitj och en tidigare anställd på förlaget, Nasta Karnatskaja, bloggare och litterär kolumnist, greps och dömdes till tio respektive 13 dagar för ”förargelseväckande beteende”. Ingen av dem har släppts efter att de avtjänat sitt straff, vilket tyder på att myndigheterna förbereder ett nytt åtal. 

Svenska PEN kräver att Andrej Janusjkevitj och Nasta Karnatskaja omedelbart och villkorslöst släpps och att attackerna mot bokförlag och författare upphör. 

 

Läs hela uttalandet från PEN Belarus:

https://penbelarus.org/en/2022/05/30/zayava-z-nagody-represij-supracz-belaruskih-knigarou-i-znishchennya-nezalezhnaj-vydaveczkaj-galiny.html