Var är Rahile Dawut?

Den världskända och högt respekterade uiguriska forskaren Rahile Dawut försvann i december 2017, antagligen är hon fängslad. Inte ens hennes familj vet vad som hänt henne. Hon har skrivit mycket om uigurisk kultur och traditioner, ett arbete som tidigare hyllats även i Kina. Förmodligen är det just detta arbete som gjort att hon gripits. Rahile Dawut är nästa fall i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster.

Dawut är publicerad på uiguriska, kinesiska och engelska och därmed ett välkänt namn. Flera generationer av studenter har genom hennes undervisning och texter inspirerats att kämpa för bevarandet av det uiguriska språket och kulturen.

Rahile Dawut har varit en stor förebild många studenter i Xinjiang. Att hon nu varit försvunnen i snart fem år, i läger eller fängelse, visar på det systematiska förtrycket av uigurisk kultur. Hennes öde delas av hundratusentals, kanske miljontals andra, och det nya material som läckt ut i Xinjiang Police Files ger ytterligare skrämmande bevis på detta.

/Fredrik Fällman, vice-ordförande Fängslade författares kommitté

Var är Rahile Dawut? Jag blev väldigt ledsen när jag fick veta att Rahile Dawut försvunnit. Hur kunde detta hända en så älskad och hyllad person? Först 2021, fyra år efter försvinnandet, kom uppgifter om att hon har dömts till fängelsestraff. Fortfarande vet ingen utom den kinesiska regimen varför hon har gripits, hur många år hon dömts till eller var hon sitter fängslad. Vi vet heller inget om hennes hälsa eller hur hon behandlats i fångenskap.

/ Abdushukur Muhammet, poet och medlem i Svenska PEN

Läs mer om Rahile Dawuts fall och vad du kan göra för att verka för hennes frihet här.

Kampanjen Tolv tystade röster inleddes i oktober och kulminerar i september 2022. Syftet är att belysa de hot som just nu riktas mot det fria ordet och några av dem som med sina arbeten har den viktiga förmågan att gestalta eller ge plats åt det som många andra tänker. Kampanjen arrangeras i samarbete med bibliotek runt om landet.