Iran: Sedigheh Vasmaghi och Nasrin Sotoudeh attackerade vid minnesceremoni

På söndagen den 29 oktober deltog poeten och forskaren Sedigheh Vasmaghi och tidigare Tucholskypristagaren, Nasrin Sotoudeh, i en minnesceremoni för den 17-åriga Armita Garavand i Teheran. Armita misshandlades så svårt av moralpolisen på ett tunnelbanetåg att hon avled på sjukhus en månad senare. Skälet till gripandet var att hon inte bar sin hijab/slöja på rätt sätt. Vid minnestunden tog flera av kvinnorna, bland dem Sedigheh Vasmaghi, av sig sin slöja i protest mot dödsmisshandeln.

När de kom ut från moskén attackerades de av revolutionsgardet. Sedigheh misshandlades av fyra män, men attacken upphörde efter att folksamlingen utanför moskén ingrep. Nasrin greps tillsammans med några andra kvinnor och fördes till fängelset. Enligt hennes man har domstolen vägrat att släppa henne fri mot borgen.

Mordet på Jîna Amini för drygt ett år sedan, då även hon misshandlades till döds av moralpolisen, har lett till omfattande protester runt om i Iran. Protesterna har slagits ner med urskinningslöst våld och hundratals demonstranter har dödats och tusental gripits.  

Sedigheh Vasmaghi kom till Uppsala som fristadsstipendiat genom ICORN 2012 och återvände till Iran 2017.  Hon dömdes till fängelse 2020. Nasrin Sotoudeh tilldelades Svenska PEN:s Tucholskypris 2018.

– Den iranska regimens förtryck hårdnar allt mer. Att tillgripa våld och arrestera kvinnor som deltar i en fredlig minnesstund för att hedra en ung flickas död visar hur desperat regimen är att tysta all opposition, säger Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN.

Foto: Darafsh