Fredspristagarens upprop om kriget i Gaza och Israel

Narges Mohammadi, Nobels fredspristagare 2023, sitter fängslad i Evinfängelset i Teheran. Hon har svåra hjärtproblem och hennes hälsotillstånd är allvarligt. Trots detta vägrar fängelseledningen henne sjukvård eftersom hon vägrar att bära hijab. Enligt uppgift har flera kvinnliga fångar i Evinfängelset inlett en hungerstrejk till stöd för Narges Mohammadi.

Narges Mohammadi fortsätter att kämpa för mänskliga rättigheter. Från Evinfängelset uppmanar hon till ett slut på kriget i Gaza och Israel.

Läs hennes upprop nedan.

Jag är en förespråkare för ett slut på krig.

Verkligheten är att "krig" och "tyranni" är två sidor av samma mynt, som båda är destruktiva för mänskligheten och tar liv. Attackerna mot oskyldiga människor, dödandet av barn, kvinnor och icke-stridande, gisslantagande, bombningen av sjukhus och skolor och missilattackerna mot bostadsområden har lämnat världen i häpnad, skräck och till och med förtvivlan. Mitt hjärta är, utöver det "religiösa tyranniet", ytterligare drabbat av smärta.

Bakom de kalla och mörka väggarna i Evinfängelset, trots att mina fötter är kedjade, kräver jag en omedelbar vapenvila som avslutar kriget och får bort krigshetsarnas händer från oskyldiga människors huvuden, respekt för mänskliga rättigheter och att möjlighet skapas till fredlig samexistens bland folken.

Jag är övertygad om att med kraften av den globala allmänna opinionen och den internationella enigheten mellan människorättsförsvarare och fredsmäklare, kommer denna väg att förverkligas, även om den är svår.

Med hopp om global fred, jämlikhet och frihet.

Narges Mohammadi

Evinfängelset

Aban 1402 (november 2023)

Foto: VOA