Belarus: Trycket mot belarusiska författare i exil hårdnar

Uppdatering 10 november

Sasja Filipenko skriver idag följande uppdatering:

Pappa har återfunnits. De gav honom 13 dagar för att han hade delat en artikel i ”Zerkala” (Spegeln).

Vänner, mamma sänder alla ett stort tack för era stödjande ord!

P.S. Egendomliga tider… Så mycket glädje, lycka och gratulationer i privata mess för att någon har dömts till 13 dagars fängelse för att ha delat en artikel…

Uttalande 9 november:

Idag har vi nåtts av nyheten att den belarusiske författaren Sasja Filipenkos far har frihetsberövats i Minsk med hänvisning till hans sons uttalanden i internationell press. Filipenko skriver på sin Facebooksida: 

Min lägenhet har genomsökts av sju personer med k-pistar. Min pappa är bortförd till okänd plats. De sa till mamma: ”Tacka din son för det”. Det är uppenbart att de försöker pressa mig så att jag ska sluta uttala mig i europeiska medier. 

Sasja Filipenko är en av de författare som tvingats lämna Belarus och nu verkar i exil. Sedan 2020 har, enligt olika bedömningar, uppemot 500 000 personer lämnat landet  på grund av repressalierna och förtrycket. Belarus har just nu 1 460 internationellt erkända politiska fångar. 32 av dessa är skrivande personer – författare, översättare, akademiker och andra intellektuella. Bland dem som dömts till långa fängelsestraff återfinns mottagaren av Nobels fredspris, människorättsaktivisten och författaren Ales Bjaljatski. Bland dem som tvingats lämna landet finns Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj, som nu finns i exil i Berlin. 

Det har nu gått över tre år sedan det så kallade presidentvalet i Belarus resulterade i att Aljaksandr Lukasjenka illegalt behöll makten och därigenom gick emot folkets vilja. Situationen för mänskliga rättigheter i Belarus har förvärrats för varje år sedan Lukasjenka kom till makten 1994, och regimens förtryck av oliktänkande i landet har successivt  hårdnat. Den sortens påtryckningar i form av gripanden i utpressningssyfte som nu riktas mot Sasja Filipenko har tidigare drabbat bland annat journalister och politiker, men detta är det första tydliga fallet när det gäller en författare. Det är en oroväckande utveckling i en redan alarmerande situation. 

Svenska PEN ger Sasja Filipenko och hans familj sitt oreserverade stöd och kräver att belarusiska myndigheter omedelbart upphör med den vidriga praktiken av gisslantagande. Vidare kräver vi att alla politiska fångar och de personer som olagligt dömts för deltagande i de fredliga protesterna som följde det riggade presidentvalet i augusti 2020 friges.


/

Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN 

Dmitri Plax, styrelseledamot Svenska PEN 

Ola Wallin, Ersatz förlag som ger ut Sasja Filipenko på svenska, medlem Svenska PEN  

Anna Bengtsson, Ersatz förlag, medlem Svenska PEN  

Mikael Nydahl, Sasja Filipenkos översättare, medlem Svenska PEN  


PEN Belarus bevakar kontinuerligt det som sker i och utanför landet. Läs deras senaste rapport här: 

https://penbelarus.org/en/2023/11/01/hronika-parushennya%d1%9e-pravo%d1%9e-chalaveka-%d1%9e-sfery-kultury-15-31-kastrychnika-2023-goda.html


Foto: Georgiy Kardava