Palestinsk författare gripen på Västbanken

I ett uttalande från PEN International uttrycker organisationen oro över det ökande våldet och godtyckliga arresteringar på Västbanken, i skuggan av kriget i Gaza och Israel.

PEN International fördömer gripandet av författaren och den framstående palestinska aktivisten Ahed Tamimi av israeliska styrkor den 6 november 2023. Tamimi hålls för närvarande i isoleringscell. PEN International oroar sig för hennes säkerhet och välbefinnande mot bakgrund av flera rapporter om tortyr och misshandel av palestinska fångar i israeliska fängelser, inklusive att minst två palestinska fångar har dött i häkte sedan den 7 oktober.

PEN International uppmanar de israeliska myndigheterna att avslöja var Tamimi befinner sig, att omedelbart och villkorslöst frige henne och upphöra med att använda godtyckliga frihetsberövanden av palestinier. I väntan på att hon friges måste Tamimi få regelbunden tillgång till sin familj och de advokater som hon själv väljer.

Den 6 november stormade ett dussin israeliska soldater den palestinska författaren och framstående aktivisten Ahed Tamimis hus i Nabi Saleh, på den ockuperade Västbanken, satte handfängsel på henne och förde henne till en okänd plats. Hennes familj berättade för PEN International att hennes mor, Nariman Tamimi, fördes av soldater till ett annat rum under räden, men hörde Tamimi skrika genom väggarna, vilket väckte oro för att hon blev misshandlad. En soldat ska ha hotat Tamimis mor att hon och hennes söner, skulle vara nästa offer. Enligt medierapporter greps Tamimi av den israeliska armén för att hon misstänktes ha "uppviglat till våld och terroristhandlingar" på sociala medier.

Hennes familj berättade att Tamimi under dagarna som ledde till att hon greps hade utsatts för en smutskastningskampanj på nätet av israeliska bosättare, som anklagade henne för att, i sociala medier, ha uppmanat till terrorism och dödande av bosättare. Enligt medierapporter greps Tamimi för att hon ska ha skrivit på Instagram att palestinier skulle "slakta" bosättare och "dricka [deras] blod." Familjen avfärdade dessa anklagelser och förklarade att hennes konto på sociala medier hade blivit hackat – något som Tamimi ofta råkat ut för.

Nariman Tamimi berättade för PEN International: ”vi förväntade oss att de [israeliska armén] skulle komma och hämta Ahed efter bosättarnas nätkampanj mot henne […] Hon var uppklädd och när de stormade huset rusade hon fram och kramade mig och sa, var inte rädd och oroa dig inte. Jag är stark, och du måste också, vara stark."

Tamimi hålls för närvarande i isoleringscell, utan tillgång till sin familj eller advokat. Den israeliska armén avslog hennes familjs begäran att få veta var hon befinner sig, men man tror att hon kan hållas i Damunfängelset.

Den 29 oktober greps Bassem Tamimi, Tamimis far, på väg till Jordanien och fördes till en okänd plats. Den 8 november fick hans familj veta att en israelisk domstol hade beslutat att han skulle kvarhållas i administrativt förvar i sex månader utan åtal eller tillstånd att kommunicera med sin familj eller advokat.

 

Bakgrund

Ahed Tamimi är en framstående palestinsk aktivist och medförfattare till They Called Me a Lioness: A Palestinian Girl's Fight for Freedom, där hon reflekterar över sina personliga erfarenheter och den dagliga kampen under den israeliska ockupationen. Hon greps i december 2017, 17 år gammal, efter en video publicerats av hennes bråk med israeliska soldater. Hon dömdes senare till åtta månaders fängelse för anklagelser om "grov misshandel".

Sedan den 7 oktober har flera människorättsgrupper, däribland Amnesty International, rapporterat om en ökad användning av administrativa frihetsberövanden av palestinier som bor på Västbanken, med minst 2 200 personer godtyckligt arresterade och många som utsatts för tortyr och misshandel under frihetsberövandet. Tidigare i november uttryckte FN:s OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp) oro över de ökande nivåerna av våld, hot och tvångsfördrivningar av palestinska samhällen på Västbanken.

Den senaste tidens tillslag kommer mot bakgrund av det ökande våldet mot palestinier i samband  med de senaste årens alarmerande bosättningsexpansion. FN-experter, såväl som israeliska och internationella människorättsorganisationer har varnat för det apartheidsystem som palestinier har utsatts för i årtionden. Enligt FN-experter var förra året det dödligaste året på den ockuperade Västbanken sedan FN systematiskt började dokumentera dödsfall 2005, med minst 150 palestinier dödade, inklusive 33 barn. Hittills under 2023 har israeliska styrkor dödat minst 38 barn, vilket markerar det dödligaste året någonsin för barn på den ockuperade Västbanken.