Upprätthåll rätten till fredliga protester

I ett uttalande från PEN International kräver organisationen ett omedelbart eldupphör, frigivning av gisslan och skydd av civila i Gaza. Svenska PEN ställer sig bakom uttalandet.

*

PEN International uttrycker djup oro över myndigheternas fortsatta försök i flera europeiska länder att begränsa fredliga pro-palestinska protester. PEN International uppmanar alla stater att respektera, skydda och uppfylla rätten till fredliga sammankomster utan diskriminering av något slag.

Sedan Hamas inledde en aldrig tidigare skådad attack mot Israel den 7 oktober 2023, och Israels efterföljande bombningar och totala belägring av Gaza, har fredliga demonstranter över hela Europa försökt kräva ett slut på grymheterna. Ändå har myndigheter i olika länder - inklusive Österrike, Frankrike, Tyskland, Ungern, Schweiz och Storbritannien - infört förbud mot pro-palestinska protester eller utövat politiska påtryckningar på polisen för att förhindra demonstrationer, vilket otillbörligt inskränker rätten till yttrandefrihet och fredliga sammankomster.

I Frankrike införde inrikesministeriet först ett generellt förbud mot pro-palestinska demonstrationer, innan landets högsta förvaltningsdomstol, Conseil d'État, upphävde förbudet den 18 oktober. I Tyskland reagerade polisen på en ökning av antisemitismen genom att i förebyggande syfte förbjuda de flesta pro-palestinska protesterna. Den 13 oktober tillät utbildningsmyndigheterna i delstaten Berlin skolor att förbjuda elever att bära den palestinska flaggan, kufiya-sjalar och "fritt Palestina"-klistermärken. Även där protesterna inte var förbjudna försökte vissa regeringstjänstemän aktivt förhindra dem

I Storbritannien uppmanade den dåvarande inrikesministern Suella Braverman polisen att använda "lagens fulla kraft" vid pro-palestinska protester, som hon betecknade som "hatmarscher". Hon föreslog också att det skulle kunna vara straffbart att vifta med en palestinsk flagga. Hon anklagades för att ha underblåst högerextremt våld i samband med en protest i London den 11 november och avskedades från sin tjänst två dagar senare.

"Internationell rätt är mycket tydlig: människor över hela världen har rätt att fredligt samlas för att kräva förändring. Varje beslut om att förbjuda eller skingra en protest bör endast fattas som en sista utväg. Ändå fortsätter fredliga pro-palestinska protester att olagligt begränsas eller förtalas över hela Europa. Människor bör tillåtas att stödja det palestinska folkets mänskliga rättigheter och att uppmana till vapenvila. Medan konflikten fortskrider och den brutala blockaden och bombningarna av Gaza fortsätter uppmanar vi myndigheterna i hela Europa att ge människor rätt att fredligt samlas och uttrycka sin mening", säger Romana Cacchioli, verkställande direktör för PEN International.

Var och en har rätt till fredliga sammankomster. Varje beslut om att förbjuda eller skingra en sammankomst bör fattas som en sista utväg och noggrant i linje med principerna om nödvändighet och proportionalitet, och endast när det inte finns några andra tillgängliga medel för att skydda ett legitimt mål som väger tyngre än människors rätt att samlas.

Bakgrundsinformation

Den 7 oktober korsade Hamas gränsen till Israel och utförde avskyvärda massmord på civila, tog gisslan och avfyrade urskillningslösa raketer mot Israel. Som svar inledde Israel en kampanj med omfattande bombningar av bostadsområden och införde en total belägring av Gaza. PEN International fördömer i starkast möjliga ordalag det ökande antalet civila dödsoffer och den katastrofala humanitära situationen i Gaza. Organisationen kräver ett omedelbart eldupphör, skydd av civila, inklusive frigivning av all gisslan, och ett slut på belägringen av Gaza.

Bild: PEN international