Svenska PEN kräver att antisemitiska utspel mot judiska författare och kulturskapare omedelbart upphör

Efter Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels efterföljande militära angrepp mot Hamas i Gaza känner sig många judar i Sverige otrygga. Det visar en ny undersökning, som helt ligger i linje med vad judiska författare i Sverige berättar för Svenska PEN. Antisemitismen är ett allvarligt samhällsproblem som inte får negligeras.

I undersökningen som Judiska Centralrådet har gjort tillsammans med analysföretaget Infostat, berättar en majoritet att de tidigare uppfattat det helt eller ganska tryggt att leva med judisk identitet i Sverige. Efter den 7 oktober uppger nio av tio att det blivit mycket eller något otryggare. Över hälften av enkätdeltagarna tycker att makthavare som riksdag, regering och media brister i sin förståelse för antisemitismens karaktär och omfattning i Sverige.

Undersökningen belyser ett problem som vårt gemensamma samhälle måste ta itu med. Svenska PEN vill särskilt slå vakt om situationen för judiska författare. Med en växande hotbild finns risken att röster tystnar.

Den 2 november publicerade Författarförbundet ett uttalande i DN med anledning av ökade hot mot judiska författare. Grethe Rottböll och Per Wirtén framhåller där att ”Vi kan aldrig acceptera att någon enda av Sveriges författare behöver stanna hemma på grund av hot och hat. Tillåter vi det har vi var och en bidragit till censur, till tystnad, till att bit för bit demontera den demokrati våra lagar och vårt samhällssystem bygger på”.

Sedan deras text skrevs har läget inte förbättrats. I samtal med judiska författare tar vi del av mycket allvarliga vittnesmål. Vi hör från personer som inte tillåts yttra sig om de inte först tar avstånd från Israels och Netanyahus politik. Andra berättar att de får hakkors målade på sina dörrar. En annan berättar om hur evenemang ställs in eller tvingas äga rum på hemlig ort. En del har till och med funderat på om det alls går att bo kvar i Sverige.

Anmälningarna av antisemitiska hatbrott har ökat med nästan 50 procent den senaste månaden, i form av hets mot folkgrupp, skadegörelse, personangrepp och hot om våld, enligt Polisen och Brottsförebyggande rådet.

I Expressen den 13 november avslöjades grova yttranden i en stor facebookgrupp, med antisemitiska troper som springer ur rent nazistiska sammanhang. Även i andra sociala medier som Tiktok sprids antisemitiska lögner bland unga. Allt detta väcker gamla trauman till liv och får judiska röster i Sverige att tystna.

Svenska PEN tar kraftigt avstånd från denna flodvåg av antisemitism. Den kollektiva skuldbeläggningen måste upphöra och ersättas av dialog. Inget samhälle gynnas av att enskilda grupper och minoriteter tystnar, oavsett vilka grupper och minoriteter det handlar om.

Utvecklingen är djupt oroande och det är nu upp till oss alla att agera för att motverka alla uttryck för hat.  

Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN