Internationellt upprop om att frige Nobelpristagare Narges Mohammadi

Den 10 december delas Nobels fredspris ut i Oslo. Årets pristagare, den iranska människorättsaktivisten och författaren, Narges Mohammadi kommer sannolikt inte själv att kunna ta emot priset eftersom hon sitter fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Av den anledningen har nu hundratals författare, konstnärer, kulturarbetare, människorättsaktivister och organisationer skrivit under ett öppet brev till den iranska regeringen med uppmaningen att Narges Mohammadi omedelbart ska friges.

PEN America och PEN International har tagit initiativet till brevet med förhoppningen att Narges Mohammadi ska kunna resa till Oslo för prisceremonin.

Under många år har Narges Mohammadi kämpat för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är en frontfigur för kvinnorörelsen i landet och har oförtrutet arbetat för ett avskaffande av dödsstraffet. Det pris hon fått betala är mycket högt. Hon avtjänar för närvarande flera straff på sammanlagt över 30 år. Hennes hälsotillstånd är mycket dåligt och hennes man, som lever i exil i Paris, rapporterar att fängelsemyndigheterna medvetet undanhåller nödvändig medicin. 

Av de över 250 undertecknande finns bland annat Margaret Atwood, Emma Thompson, Azar Nafisi, Kylie Moore-Gilbert och tidigare Nobelprisvinnarna Shirin Ebadi, J.M. Coetzee och Orhan Pamuk.

Svenska PEN har skrivit under uppropet tillsammans med en rad personer inom det svenska kulturlivet.

Här kan du läsa brevet i sin helhet (på engelska) och själv signera uppropet.