Fotografen Karl Gabor tilldelas Bernspriset 2023

Bernspriset 2023 går till fotografen Karl Gabor för hans mångåriga arbete med att skildra judiskt liv i Stockholm.

– När Kerstin Almegård ringde mig trodde jag först att det var en busringning eller fel nummer. Det ersattes sedan av total häpnad. Hur, när, varför, och jag tappade hakan och förlorade alla ord. Och jag har fortfarande inte hittat de rätta. Jag känner mig så hedrad! säger Karl Gabor.

Bernspriset delas varje år ut till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”. Karl Gabor har genom sitt fotografi gett det judiska Stockholm en visuell närvaro, bland annat genom uppdrag för Judisk Kultur samt i utställningen Speaking Memories på Historiska Museet.

Bernspriset instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse och prissumman är för närvarande på 25 000 kronor.

Tidigare pristagare är bland andra Per Anders Fogelström, Lennart af Petersens, Lena Andersson, Agneta Pleijel och Jonas Hassen Khemiri. Fler pristagare finns här.

Foto: Eva Lyssarides