Svenska PEN kräver eldupphör, frigivning av gisslan och skydd av civila i Gaza

– Författare, poeter och journalister har mist livet i samband med de senaste veckornas fruktansvärda attacker mot civila i Gaza. Inom PEN-nätverket pågår ett intensivt arbete med att kartlägga det som sker och för att ge koordinerat stöd till våra kollegor, säger Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN.

Tre månader efter de fruktansvärda attackerna som Hamas riktade mot Israel, den 7 oktober, har de israeliska bombningarna av Gaza lett till tusentals människors död. Befolkningen på drygt två miljoner lider svår brist på förnödenheter som är nödvändiga för deras överlevnad. Flyktvägarna undan bombattackerna, i den tättbefolkade Gazaremsan, är i de närmast obefintliga. Samtidigt fortsätter raketbeskjutningarna mot Israel och mer än 120 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas.

Den 21 november skrev Svenska PEN en gemensam debattartikel tillsammans med Reportrar utan Gränser, Publicistklubben och Journalistförbundet, med en lista på mer än 40 dödade journalister varav de allra flesta var palestinier. Dagen därpå, den 22 november, anordnades en gemensam manifestation på Mynttorget.

Dödstalen fortsätter dock att stiga, enligt RUG har nu 79 journalister dödats varav 18 i tjänst. ”Det här är de blodigaste veckorna för medierna i modern historia” säger Erik Larsson, ordförande i Reportrar utan Gränser. Vi nås också av besked om dödade författare och poeter och om ökat förtryck på Västbanken där antalet personer som tagits i administrativt förvar av Israel har stigit kraftigt.

Uppgifterna om hur många journalister och författare som har dödats går isär. Ett stort problem i sammanhanget är naturligtvis att det råder fullkomligt kaos i regionen och att internationell media inte släpps in i området. Situationen försvårar även möjligheten till verifiering och samtycke – de fall som PEN tar upp sker alltid efter medgivande från drabbade eller anhöriga.

Vid sidan av de förödande mänskliga konsekvenserna i Gaza är vi djupt oroade över den omfattande förstörelsen av kulturanläggningar, inklusive museer, bibliotek, kyrkor, moskéer och kulturcenter till följd av de israeliska bombningarna under kriget mellan Israel och Hamas.

I början av december rapporterade FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) att minst 88 moskéer och tre kyrkor har skadats sedan kriget började. Heritage for Peace, en ideell organisation som arbetar för att bevara kultur i konflikter, har publicerat en lista på 104 arkeologiska platser som skadats eller förstörts av israeliska missilattacker. Enligt rapporten har både Omari-moskén och den bysantinska kyrkan i Jabaliya totalförstörts, och den grekisk-ortodoxa kyrkan Sankt Porfyrios skadades svårt.

I slutet av november träffades Gazas stadsbibliotek av en israelisk missil, tusentals böcker förstördes. En flygattack har också förstört Rashad al- Shawa Cultural Center. Centret innehöll även ett bibliotek och en teater.

Hamas anklagas för att operera från skolor, moskéer och sjukhus, och för att gräva underjordiska tunnlar för militärt bruk, under civila byggnader. Detta befriar inte Israel från dess skyldigheter enligt internationell rätt.

Kultur- och utbildningsplatser skyddas av internationell humanitär rätt som en del av civil infrastruktur. Den israeliska försvarsmakten och Hamas måste leva upp till sina internationella förpliktelser när det gäller mänskliga rättigheter och humanitär rätt. Vi uppmanar alla parter att respektera internationella konventioner om skydd av kulturarv, inklusive Haagkonventionen från 1954.

Svenska PEN har kontakt med vår systerorganisation PEN Palestina, de vittnar om den fruktansvärda situationen som råder. Vi kommer att fortsätta vårt arbete för yttrandefrihetsfrågor i Palestina och har nära kontakt med andra PEN-centra över hela världen. Vi delar information, validerar källor och utformar strategier tillsammans.

Svenska PEN fortsätter att kräva omedelbart eldupphör, frigivning av gisslan och skydd av civila i Gaza. Svenska PEN kräver också att internationell folkrätt respekteras av samtliga stridande parter.

Läs mer:

www.dn.se/kultur/svenska-publicister-fler-an-40-journalister-har-dodats-i-kriget-vi-kraver-att-mediers-ratt-varnas/

www.aftonbladet.se/kultur/a/eJp0g9/eric-rosen-om-de-dodade-journalisterna

www.svenskapen.se/senaste-nytt/2023/11/10/palestinsk-frfattare-gripen-p-vstbanken?rq=Ahed

www.svenskapen.se/senaste-nytt/2023/11/14/upprtthll-rtten-till-fredliga-protester

www.reportrarutangranser.se/nya-krav-utred-dodliga-attacker-pa-journalister-i-gaza/

PEN/Opp:s Gazanummer från våren 2023:

penopp.org/sv/alla-teman/uppgivenhet-foder-hopp

Foto: Anas Mohammed / Shutterstock