Iran: Fängslade författaren och poeten Mahvash Sabet förvägras adekvat vård efter tortyr i ökända Evinfängelset

I ett gemensamt uttalande från PEN International och flera PEN centra, däribland Svenska PEN, framförs stark upprördhet över uppgifterna om att författaren och poeten Mahvash Sabet torterats brutalt i Evinfängelset under förhör i augusti 2022. Enligt uppgift har bägge hennes knäskålar krossats. Organisationerna är allvarligt oroade över hennes hälsa och fördömer de iranska myndigheternas systematiska underlåtenhet att ge fängslade författare och andra samvetsfångar adekvat medicinsk vård.

PEN uppmanar de iranska myndigheterna att omedelbart och villkorslöst ge Mahvash Sabet medicinsk permission och kräver att hon får medicinsk vård i väntan på att hon blir frigiven. Dessutom kräver de en oberoende, transparent och snabb utredning av uppgifterna om den tortyr hon utsatts för. Hon har upprepade gånger förhörts angående innehållet i hennes opublicerade bok där hon beskriver sina tidigare fängelseupplevelser.

PEN International har tidigare uttryckt oro över Sabets hälsa och de iranska myndigheternas avsiktliga medicinska försumlighet. Vi har fått information om att hon har andningsproblem efter återkommande Covid-19-infektioner.

Vidare har iranska myndigheter också förföljt hennes familj och tvångsvräkt dem från deras egendom.

Bakgrund

Mahvash Sabet som är Baha’i, greps i juli 2022 och dömdes till tio års fängelse i november 2022, efter en grovt bristfällig rättegång. Hon ställdes inför falska anklagelser och nekades tillgång till juridiskt biträde.

Sabet avtjänar för närvarande ett tioårigt straff i Evin-fängelset i Teheran, Iran. Sedan hennes arrestering har Sabet enligt uppgift suttit i isoleringscell och nekats kontakt med sin familj under längre perioder.

Mahvash Sabet började sin yrkeskarriär som lärare och arbetade som rektor på flera skolor. Hon samarbetade också med Irans National Literacy Committee. Efter den islamiska revolutionen 1979 avskedades Sabet från sitt jobb och blockerades från att arbeta inom offentlig utbildning, liksom tusentals andra iranska baha’i-pedagoger. Hon tjänstgjorde i 15 år som chef för Baha'i-institutet för högre utbildning, som tillhandahåller alternativ högre utbildning för Baha'i-ungdomar.

I mars 2008 greps Mahvash Sabet och dömdes på falska anklagelser till 20 års fängelse för ”spioneri” och ”spridande av proganda mot staten”, straffet omvandlades senare till tio års fängelse och hon släpptes i september 2017.

Sabet började skriva poesi i fängelset, och en samling av hennes fängelsedikter översattes till engelska och publicerades 2013. Sabet belönades 2017 med Engelska PEN:s Pinter-pris ”Writer of Courage”. PEN International har under många år drivit kampanj för hennes frigivning.

Läs hela uttalandet på engelska

https://www.pen-international.org/news/iran-authorities-must-end-the-persecution-of-mahvash-sabet