Tillståndet för egyptisk hungerstrejkande poet förvärras

PEN uttrycker allvarlig oro över hälsotillståndet för den fängslade egyptiske poeten, Galal El- Behairy som hungerstrejkat i 80 dagar i protest mot sin orättvisa internering. Han har nu hotat med att ytterligare trappa upp hungerstrejken och även vägra vätska.

I juli 2021 hade Galal El- Behairy avtjänat ett treårigt fängelsestraff. I stället för att frige honom väckte åklagaren ytterligare fabricerade anklagelser mot honom vilket ledde till att han fortsatt godtyckligt hölls fängslad. Den 5 mars i år meddelade El Behairy att han skulle inleda en hungerstrejk på femårsdagen av att han fängslats.

El-Behairys hälsa har avsevärt försämrats på grund av tortyr och omänskliga interneringsförhållanden under de fem år han suttit i fängelse, och han har enligt uppgift gått ner avsevärt i vikt.

El-Behairys liv är i stor fara och PEN håller de egyptiska myndigheterna ansvariga för El-Behairys fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande.                  

– Behandlingen av El-Behairy är grym och skoningslös. Det står helt klart att skälet till hans fängslande är politiskt och att han straffas för sina kritiska texter mot de egyptiska myndigheterna. Svenska PEN har idag skrivit till Egyptens riksåklagare och till den egyptiske presidenten och krävt att Galal El- Behairy omedelbart och villkorslöst friges och att alla anklagelser mot honom dras tillbaka, vidare att han får akut och adekvat medicinsk vård, i väntan på sin frigivning, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté.

Mer information om fallet fins här: https://www.pen-international.org/news/galal-el-behairy-is-at-risk-after-80-days-on-hunger-strike