Iran: Politiska fångar protesterar i Evinfängelset

Sju kvinnliga politiska fångar i Evinfängelset i Iran kommer på söndag den 24 september att ställa sig på gården i fängelset och höja sina röster i solidaritet med alla de människor som protesterar mot den förtyckande iranska regimen. Det här är deras uttalande:

Ett år har gått sedan Irans dotter Jîna (Mahsa) Amini tragiskt avled i händerna på den islamiska republikens regeringsagenter. Bitterheten över de orättvisa morden och avrättningarna av våra oskyldiga döttrar och söner på våra gator och i våra fängelser, förblindningen av demonstranter, interneringen, tortyren och fängslandet av den kommande generationen har sårat våra själar och kroppar. Men det har tänt en låga av hopp och motivation för att fortsätta vår kamp till seger. Vi, de kvinnliga politiska fångarna i Evinfängelset, står sida vid sida med alla frihetssökare och jämställdhetsförespråkare runt om i världen, stöder Irans folk och protesterar mot den våldsamma, förtryckande och hänsynslösa politik som förs av den religiösa auktoritära regeringen. Från och med den 24 september kommer vi att ställa oss på gården vid kvinnoavdelningen i Evinfängelset och höja våra röster tillsammans med det iranska folket. Vi uppmanar folket i Iran och världen att ge röst åt demonstranterna och de oliktänkande och stödja oss.

Azadeh Abedini

Sepideh Ghalian

Shakila Monfared

Golrokh Iraee

Narges Mohammadi

Mahboubeh Rezaei

Vida Robani

Evinfängelset, september 2023

 *

Narges Mohammadi skrev i augusti i år en text som vittnade om de trasserier som kvinnliga politsika fångar får utstå i Evinfängelset. Du kan läsa den texten här (finns både på svenska och engelska).

Bilden är tagen under en aktion i Malmö den 8 mars 2023 då kvinnliga fängslade författares texter skrevs på fönstret till Panora Folkets Bio i Malmö som arrangerades av PEN Malmö, Feminists for Jina i Malmö, Folkets bio Malmö samt ABF Malmö.