De nordiska PEN-centren lyfter situationen i Belarus i ny kampanj

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Hösten 2023 lyftes situationen för politiska fångar i Iran. Nu har de nordiska PEN-centren i Sverige, Norge, Danmark och Finland gått samman för att uppmärksamma situationen i Belarus. De fall som lyfts är Ales Bjaljatski, Katsjaryna Andrejeva, Tatsjana Vadalazjskaja, Uladzimir Matskevitj och Maksim Znak.

Belarus är en av de hårdaste diktaturerna i världen idag. Sedan de stora ­folkliga protesterna drog igång, efter det riggade presidentvalet sommaren 2020, har den belarusiska regimen kontinuerligt dragit åt tumskruvarna. Nya arresteringar, domar och straff rapporteras varje dag. Människor misshandlas och torteras, och det belarusiska språket förbjuds i skolor, på högre lärosäten och i vardagligt bruk. Och utvecklingen eskalerar. Om inget görs kommer Belarus snart att slutgiltigt förvandlas till ett enda stort fångläger, mitt i Europa.

Söndag den 25 februari hålls parlamentsval i Belarus. Det kommer inte att bli ett riktigt val – all opposition är i praktiken förbjuden, och valet kommer att genomföras utan minimikrav på en demokratisk process.

I en gemensamt uttalande uppmanar Svenska PEN, Norska PEN, Danska PEN och Finska PEN ländernas utrikesministrar att säkerställa ett passystem som inte begränsar möjligheterna för belarusier i exil och kräva en samordnad insats för att Bjaljatski, Andrejeva, Vadalazjskaja, Matskevitj, Znak och alla andra politiska fångar i Belarus omedelbart friges.

Läs hela uttalandet i Svenska Dagbladet.

Läs mer om situationen i Belarus och de politiska fångarna här.

Foto: zhuk_ladybug