Ny PEN-rapport om läget för fängslade och hotade författare i världen

Den 21 mars 2024, på Världspoesidagen, släpper PEN International sin årliga rapport om fängslade och hotade författare runt om i världen.

Årets rapport från PEN International har fått titeln Krig, censur och förföljelse och belyser utmaningar för författare i globala konflikter och understryker behovet av att värna om yttrandefriheten, särskilt i krigshärjade regioner.

Rapporten dokumenterar 122 fall där författare världen över utsatts för trakasserier, arresteringar, våld eller till och med dödats under 2023. Detta är inte en heltäckande bild med samtliga fall av trakasserier och våld, utan rapporten tar upp de fall där PEN fått samtycke att publicera fallen – antingen från författarna själva när det är möjligt, eller via anhöriga eller advokater. PEN arbetar alltid med samtycke vid publicering eftersom det vid vissa tillfällen kan vara för farligt att uppmärksamma en författares situation.

I 2023 års Case List beskriver PEN International läget för yttrandefriheten och författares situation i olika regioner.

I Europa och Centralasien tar rapporten upp den Ryska federationens fortsatta angreppskrig mot Ukraina och betonar de väpnade konflikternas oerhört allvarliga inverkan för författare, journalister och konstnärer. I Belarus har civilsamhället i princip helt tystats ned, organisationer har förbjudits och hundratusentals har tvingats i exil.

Den väpnade konflikten i Mellanöstern, som utlöstes av händelser som Hamas attack mot Israel den 7 oktober, fick katastrofala följder och ledde till Israels brutala bombningar som hittills har dödat mer än 30 000 palestinier i Gaza, och som även har spridit sig till andra delar av regionen. Kriget i Gaza har visat sig vara den dödligaste konflikten för författare på senare tid med minst 14 författare och poeter dödade – och 68 procent av alla journalister som rapporterats döda under 2023 har dödats i den konflikten.

I Afrika, söder om Sahara, undertrycktes yttrandefriheten genom användning av repressiva lagar, godtyckliga gripanden, missbruk av rättsstatsprincipen och frihetsberövanden. Hot och trakasserier har drivit författare i exil utomlands. I Eritrea fortsatte förtrycket med oförminskad styrka. Den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak hålls fortfarande fängslad utan rättegång, tillsammans med flera av hans kollegor som greps hösten 2001.

I Asien belyser rapporten förtrycket mot författare och journalister i länder som Myanmar, Indien, Vietnam och Kina, där elva medlemmar av det oberoende kinesiska PEN-centret suttit fängslade under lång tid. En av dem är den svensk-kinesiske poeten och förläggaren Gui Minhai, som kidnappades av kinesisk säkerhetstjänst i Thailand 2015 och 2020 dömdes till tio års fängelse i en hemlig rättegång. Förföljelsen av minoritetsförfattare från bland annat uigur- och dalitgrupperna är mycket utbredd. Kvinnliga författare ställdes inför stora utmaningar, särskilt i Afghanistan, där författare och förespråkare för flickors utbildning under talibanernas styre utsätts för långvariga godtyckliga frihetsberövanden.

I Nord- och Sydamerika utför kriminella gängs riktade mord på journalister i Haiti, Colombia, Mexiko, Honduras och Guatemala. På Kuba utsattes många författare och konstnärer för förföljelse på grund av sina kreativa uttryck. I Nicaragua dokumenterar rapporten en ny typ av förföljelse i form av så kallad ”civil death”, där medborgare som ansågs vara ”förrädare” fråntogs sitt medborgarskap.

Globalt sett ökar också bannlysningen av böcker. I länder som Belarus, Hongkong, El Salvador, Ungern, Ryssland och Turkiet förbjuds böcker med hänvisning till nationella säkerhetsintressen. I Brasilien och USA bottnar förbuden ofta i diskriminerande åsikter, vilket har lett till att många klassiska titlar tagits bort från offentliga bibliotek och skolor. Bokförbud drabbar inte bara läsarna världen över vars tillgång till litteratur minskar, det drabbar också författarna vars böcker förbjuds som riskerar att själva bli fokus för stigmatiserande hatkampanjer och trakasserier.

PEN Internationals påverkansarbete och kampanjer kommer att fortsätta under 2024 och Svenska PEN:s kommitté för fängslade författare arbetar löpande med enskilda fall genom bland annat protestbrev och olika aktioner. Vi genomför just nu kampanjen Tystad Belarus där vi lyfter fem fängslade författare i Belarus. En kampanj som sker i nära samarbete med PEN Belarus, som verkar i exil, och PEN-centren i våra nordiska grannländer.

Här går det att läsa mer om kampanjen Tystad Belarus.

Här går det att läsa 2023 års Case List i sin helhet (på engelska).