Nytt nummer av Dissidentbloggen

Nytt nummer av Dissidentbloggen med fokus på den nyvunna yttrandefriheten i Etiopien

#29 Etiopiens osjungna hjältar / www.dissidentblog.org

I detta nummer av Dissidentbloggen, som görs i samarbete med reportagesajten Blankspot, presenterar vi högaktuella texter som skildrar den senaste tidens utveckling i ett allt öppnare Etiopien. Genom den demokratiseringsprocess landet nu genomgår har också yttrandefriheten vunnit ny mark. Texterna bidrar till att skapa ett samtal om denna nyvunna frihet för ordet och litteraturen och samlar tankar och berättelser kring det hopp – men också oro och tvivel – som denna frihet kommer med. 

Elnaz Baghlanian, chefredaktör för Dissidentbloggen, skriver i sin ledare:
”Det som har hänt i Etiopien under det senaste året är något som många människor som lever i totalitära stater inte ens kan fantisera om. På mindre än ett år har Etiopien gått från att vara ett av världens mest repressiva länder till att bli ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. Tystnaden är bruten i landet med drygt 100 miljoner invånare, där det talas 83 olika språk. Rädslan blåser sakta bort. Många etiopiska pressfrihetskämpar som en gång tvingats fly från landet, återvänder en efter en.” 

I det här numret frågar vi oss vad den nyvunna yttrandefriheten i Etiopien innebär? 

Ett urval texter:

Liyou Libsekal | Salt och metall | Etiopien
Den metalliska smaken av levrat blod, liksom sältan från kallsvetten, tycks ständigt närvarande. Outplånlig. Liyou Libsekal, född 1990 i Etiopien och bosatt i Addis Abeba, är redan en prisbelönt författare och poet som bland annat vunnit 2014 års Brunel University African Poetry Prize. Hennes poesi undersöker bland annat teman som identitet, ursprung och rotlöshet. I dikten “Salt och metall” skriver Liyou Libsekal om en fruktan och misstro som märkt såväl kropp och själ och vars smak och dofter fortfarande gör sig ständigt påminda. 

Lena Bezawork Grönlund | Det finns hopp nu | Sverige/Etiopien 
Lena Bezawork Grönlund är född 1975 i Addis Abeba i Etiopien och är uppvuxen i Västerbotten. Hon jobbar som bibliotekarie och debuterade 2017 med romanen Slag (Norstedts). Vi publicerar här en personlig text av henne som skildrar ett återvunnet hopp som legat i dvala under decennier – ett hopp som i 1970-talets Etiopien tändes av studenter med drömmar om ett rättvist samhälle, och som nu, över 40 år senare, sakta men säkert vaknar till liv igen.

Chaala Hailu Abata | Låt mig höra din sanning | Sverige/Etiopien 
Poeten Chaala Hailu Abata som i sitt hemland Etiopien fängslades och torterades för sin regimkritiska poesi lever i dag i trygghet i Sverige. Men hans tankar finns kvar hos det förtryckta Oromofolket i hemlandet. I dikten “Låt mig höra din sanning” efterfrågas deras berättelse – den berättelse som tillhör de sedan länge tystade som tänt och burit frihetens fackla under decennier av förtryck. De tystade rösterna måste få kraft och utrymme att höras. ”Först då ska min egen frihet bli möjlig och begriplig”, skriver Chaala Hailu Abata. 

Solomon Hailemariam | Öppet brev till Etiopiens premiärminister | Kanada/Etiopien
Författaren och grundaren av PEN Etiopien Solomon Hailemariam tvingades 2015 lämna hemlandet Etiopien efter upprepade attacker mot honom och organisationen. I dag lever han i exil i Kanada och är ordförande för PEN Etiopien. I ett öppet brev till premiärministern Abiy Ahmed riktar han sina förhoppningar kring utvecklingen av press- och yttrandefriheten i landet och påminner om utmaningarna som följer de närmaste åren.  

Läs hela numret här.

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi publicerar de texter som makthavare vill sudda ut – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.

För frågor om Dissidentbloggen, kontakta:
Elnaz Baghlanian
Chefredaktör
E-mail: elnaz.baghlanian@svenskapen.se
Tel: 0702-72 57 33

Illustration: Marika de Vah