Iran: Tre författare riskerar långa fängelsestraff

Iran3.jpg

PEN uttrycker stor oro över de pågående rättegångarna mot tre iranska författare; Baktash AbtinReza Khandan-Mahabadi och Keyvan Bazhan. I slutet av april hölls de avslutande förhandlingarna i Revolutionsdomstolens 28:de avdelning i Teheran. De tre författarna anklagas bland annat för ”spridande av propaganda mot regimen” och ”sammansvärjning mot nationens säkerhet”. Allt pekar på att anklagelserna är politiskt motiverade och kan kopplas till författarnas kritik mot den hårda censuren av konst och litteratur i Iran, samt att de är medlemmar i Irans Författarförbund – en organisation som inte är officiellt godkänd av regimen. 

Domarna kommer att avkunnas under maj månad och sannolikt kommer de att dömas till långa fängelsestraff. De tre författarna kan överklaga sina domar inom 20 dagar. 

- Vi uttrycker vår solidaritet med våra iranska kollegor, som utsatts för detta endast på grund av sitt författarskap och sin fredliga aktivism. Vi uppmanar de iranska myndigheterna att lägga ned åtalet mot dem och respektera deras rätt till yttrandefrihet, säger Rebecca Sharkey, kampanj- och kommunikationschef på PEN International. 

Den 22 januari 2019 kallades de tre författarna till Revolutionsdomstolen, de informerades då om åtalet mot dem. Domaren förvägrade dem rätten att företrädas av en advokat. Av denna anledning vägrade de tre åtalade att försvara sig själva och begärde att rättegången skulle skjutas upp och att de skulle företrädas av ett juridiskt ombud. Domaren meddelade att de skulle släppas mot borgen, men att borgenssumman skulle tiodubblas. Borgenssumman sattes till en miljard Rial (240 000 USD) per person, ett belopp ingen av dem kunde betala. De fördes då till Evinfängelset. Med hjälp av författarförbundet kunde de få ihop den summa som krävdes.

Baktash Abtin, Reza Khandan-Mahabadi och Keyvan Bazhan är alla tre medlemmar i det iranska författarförbundet. De har publicerat ett stort antal böcker, framför allt om Iran och iransk litteratur. 

PEN International uttrycker stark oro över de stora antalet författare och aktivister som gripits och fängslats enbart på grund av att de utövat sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. 

Läs hela uttalandet på engelska här