Priser

Svenska PEN får Årets Väckarklocka

Svenska PEN tilldelas Elin Wägner-sällskapets pris Årets Väckarklocka 2014 för sitt engagemang för det fria ordet. En organisation, som i Elin Wägners anda, arbetar med att främja tankefrihet och internationell solidaritet.

- Elin Wägner var själv journalist och författare. Hon delade Svenska PENs engagemang för det fria ordet och blev invald som medlem i Svenska PEN 1925 som en av de två första kvinnorna i organisationen, berättar Ann-Margreth Willebrand, ordförande i Elin Wägner-sällskapet.

Svenska PEN tar emot Årets Väckarklocka och föreläser den 21 september
Annika Thor, författare och styrelsemedlem i Svenska PEN, tar emot priset från Elin Wägner-sällskapet söndagen den 21 september klockan 12.00 i S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Direkt efter håller hon en öppen föreläsning som går under namnet Svenska PEN – från middagsklubb till kamp för det fria ordet. Föreläsningen arrangeras av Elin Wägner-sällskapet, S:t Sigfrids folkhögskola och Sensus studieförbund.

Om Årets Väckarklocka och Elin Wägner
Elin Wägner-sällskapet delar ut Årets Väckarklocka varje år till en person eller organisation som verkar i Elin Wägners anda. Elin Wägner var journalist, författare, feminist, fredsaktivist, samhällsdebattör och miljökämpe. Hon gav ut boken Väckarklocka 1941. I boken berör hon vår tids stora samhällsfrågor: jämställdheten, freden och miljön.

Årets Väckarklocka har tidigare tilldelats bland andra Margot Wallström, Hans Rosling, organisationen Kvinna till kvinna och Mats-Eric Nilsson.

Kontaktpersoner
Ann-Margreth Willebrand, ordförande Elin Wägner-sällskapet
Tel: 0470-71 16 75, 0727-27 74 40, e-post: amwillebrand@hotmail.com

Britta Lindberg, verksamhetsutvecklare Sensus studieförbund
Tel: 0470-70 73 04, e-post: britta.lindberg@sensus.se

Masha Gessen från Ryssland får Tucholsky-priset

Svenska PEN tilldelar 2013-års Tucholsky-pris till den ryska journalisten och författaren Masha Gessen som med personligt mod och litterär sprängkraft skildrat hoten mot utsatta minoriteter och kampen för demokrati i dagens Ryssland”. Prisutdelningen äger rum på Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november.

Masha Gessen har under senare år framträtt som en av Rysslands mest betydande journalister. Hon föddes i Moskva 1967 och flyttade till New York med sin familj 1981, för att sedan återvända till Moskva 1991. Hon har publicerats i tidningar och tidskrifter som New Republic, New Statesman och Granta och är författare till böckerna Perfect Rigor och Blood Matters. 2012 gavs hennes bok om president Putin, Mannen utan ansikte, ut på svenska. Masha Gessen har på senare tid tydligt kritiserat de inskränkningar i yttrandefriheten som följt i spåren på den så kallade ”gay-lagen” som förbjuder “propaganda för icke-ortodoxa familjebildningar” och lovat att fortsätta det arbete som den mördade Anna Politkovskaja hindrades utföra.

Prisutdelningen kommer att äga rum vid Fängslade författares dag, vilken går av stapeln på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fredagen den 15 november kl. 19.00, där Masha Gessen är en av de medverkande.

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Salman Rushdie, Bei Dao, Nuruddin Farrah och Samar Yazbek.

För mer information kontakta:
Ola Larsmo, 0708-26 85 57, ola.larsmo@svenskapen.se

För bokning av intervju med Masha Gessen kontakta:
Martin Kaunitz, 0704-32 86 40,  martin.kaunitz@svenskapen.se

Samar Yazbek från Syrien får Tucholsky-priset

Svenska PEN tilldelar 2012-års Tucholsky-pris till den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek med motiveringen ”för hennes rapporter från det syriska upproret – texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten”. Prisutdelningen sker på Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november.

Samar Yazbek har i sin blogg och i andra medier modigt, journalistiskt korrekt och med klar personlig stil dag för dag dokumenterat vad som sker på gatan i upprorets Damaskus. Hennes texter har förenat det bästa i saklig journalistik och dokumentär prosa. Utan överdrifter och med stort personligt mod har hon gett oss en möjlighet att följa vad som sker i en av världens mest bevakade konflikthärdar, där det ändå varit märkvärdigt svårt att förstå hur upproret och inbördeskriget påverkat den vanliga människans liv och hur förtryckets mekanismer ser ut på nära håll. Utan författare som Samar Yazbek skulle vi inte kunna ha någon förstahandskunskap om utvecklingen, och hon hör till dem som sätter sanningen framför sin personliga säkerhet.

Samar Yazbek har varit en framträdande röst i kampen för mänskliga rättigheter i Syrien, både före och under upproren. I sin första roman, Tiflat as-Sama (Heavenly Girl) ifrågasatte hon en mängd tabun i det syriska samhället. Hennes andra roman, Salsal (Clay) tar upp relationen mellan samhälle och politik och militärens alltför stora inflytande. Henne frispråkiga skildringar av Assad-regimens grymheter kom snabbt att uppmärksammas och spridas på sociala forum som Facebook och Twitter, vilket ledde till att hon greps av säkerhetsstyrkor. Hon anklagades för att ha agerat mot landets säkerhet samt spridit illvillig propaganda mot regimen. Hösten 2011 tvingades hon lämna landet tillsammans med sin dotter. I dag lever hon i exil i Paris.

Prisutdelningen kommer att äga rum vid Fängslade författares dag, vilken går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm torsdagen den 15 november kl. 18.00. Samar Yazbek kommer att finnas på plats för att ta emot priset.

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.

För mer information kontakta:
Ola Larsmo, 0708-26 85 57, ola.larsmo@svenskapen.se

För bokning av intervju med Samar Yazbek 14–15 november kontakta
Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

(Foto: Manad Azzam)

Bernspriset 2011 går till Per Wirtén

”2011 års Bernspris tilldelas Per Wirtén som med respektlös upptäckarlusta vänt upp och ned på karta och begrepp; förvandlat förortens utskällda väntrum till världens centrum.”

Per Wirtén (f. 1958) får priset i synnerhet för boken Där jag kommer från – kriget mot förorten, där han låter den välbekante flanören bana sin väg i hittills oskriven terräng på sin vandring från IKEA till Gullmarsplan. Ett infallsrikt och tankeväckande resereportage genom nutidshistorien.

Per Wirtén kommenterar priset så här:
”- Det är fantastiskt roligt att få pris för att ha skrivit en Stockholmsskildring. Jag tror nämligen vi förlorat förmågan att se hela staden. Säger man stad, tänker alla bara på kvarteren innanför tullarna. Trots att Storstockholm är så oändligt mycket större. Det stadslandskap jag vandrar genom i min bok verkar inte räknas som stad, bara som ’förort’ och ingentingland. Jag hoppas min bok kan ändra på det.”

Priset instiftades 1963 av poeten och akademiledamoten Johannes Edfeldt och dennes bror Arne, som då var innehavare av Berns restauranger. Det skall tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

Bland de senaste årens mottagare av priset märks bland andra Martin Kellerman (2009) och Lena Kallenberg (2010).

Pressmeddelande: Årets Tucholsky-pristagare hindras från att komma till Sverige

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset (eller stipendiet) till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tillfallit namn som Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.

Om PEN och Bernspriset

När svenska PEN i december valde att ta en ”timeout” i utdelningen av sitt Bernspris till en ”framstående Stockholmsskildrare” var det följden av en hetsig debatt inom och utom PEN-klubben. Flera medlemmar hotade att lämna PEN om priset delades ut som vanligt – och orsaken till det var att SAC (Syndikalisterna) anklagat Berns för att utnyttja ”papperslösa” som svart arbetskraft.

Bernspriset 2010

Svenska PEN har beslutat att inte arrangera någon prisceremoni på Berns salonger i samband med årets Bernspris på grund av att ett bemanningsföretag, som Berns salonger har anlitat, kan ha utnyttjat papperslösa arbetare på ett icke acceptabelt sätt. Svenska PEN vill samtidigt understryka att priset inte har något med Berns salonger att göra, bortsett från namnet. Priset tilldelas en förtjänstfull Stockholmsskildrare och instiftades 1963 av författaren och kritikern Johannes Edfeldt. Pengarna ligger i en separat stiftelse som kontrolleras av Svenska PEN.

Martin Kellerman tilldelades 2009 års Bernspris

“För att med fabelns värld som utgångspunkt och serien som uttrycksform ha lämnat en lika träffsäker och välformulerad, som smärtsam och rättfram, samtidskommentar i hunden Rockys krumsprång och tillkorta- kommanden. Skildringen av Stockholm och dess invånare, kvällen före och dagen efter, blir trots alla djur till en djupt mänsklig och rörande skildring av stockholmarnas livsvillkor några år kring sekelskiftet.”