Vi välkomnar vår nya kansliansvarig Therese Bohman

Vi välkomnar Therese Bohman som ny kanslianvarig på Svenska PEN. Hon tillträder tjänsten idag den 14 mars. Hon kommer att arbeta deltid på kansliet på Kungsgatan 42, Stockholm.

Therese Bohman är författare och kulturskribent. Hon medverkar på Expressens kultursidor och har tidigare arbetat på Clio – den historiska bokklubben och Axess magasin. 

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

Ola Larsmo skriver i sitt förord:

Attackerna mot journalisterna i Ingusjien måste utredas

Attacken mot sex journalister och två lokala människorättsaktivister i Ingusjien 9 mars, där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren skadades, är en attack mot yttrandefriheten i regionen.

Tillsammans med Norska PEN, Ryska PEN och PEN International kräver Svenska PEN att en omedelbar, grundlig och opartisk utredning av händelsen genomförs och att de ansvariga ställs inför rätta.

Läs mer här

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

”PEN har stöttat Rushdie ända sedan fatwan första gången kungjordes och författare över hela världen är solidariska med honom. Den iranska regeringen bör göra det klart att de inte tolererar något våld riktat mot Rushdie och vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera hans fysiska säkerhet”, säger Jennifer Clement, ordförande PEN International.

PEN uppmanar även västerländska regeringar som nu utökar samarbetet med Iran att kräva att den iranska regeringen upphäver hoten och belöningen, samt upphäver fatwan en gång för alla.

Läs mer här

Kurdiska PENs kontor attackerat

Den 2 februari attackerades Kurdiska PEN:s kontor i Sur Amed-distriktet i Diyarbakir. På grund av utegångsförbudet fick medlemmar i Kurdiska PEN inte tillgång till lokalerna förrän efter två dagar. Enligt deras rapporter är skadorna på lokalerna är omfattande och många dokument har skadats eller förstörts.

Svenska PEN och PEN International kräver en omedelbar och opartisk utredning av omständigheterna kring attacken, så att de ansvariga kan ställas inför rätta.  Vi kräver också att de turkiska myndigheterna skyddar medlemmarna i Kurdiska PEN och att deras rätt att utöva sin yttrandefrihet garanteras.

Svenska PEN står solidariskt med våra kurdiska kollegor i den ytterst allvarliga situation som råder i sydöstra Turkiet.

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

”I stället för att rättmätigt frikänna och släppa poeten Ashraf Fayadh, har den saudiska domstolen endast förlängt denna orättvisa straff genom att omvandla det till ett långt fängelsestraff och en motbjudande fysisk bestraffning. Ashraf Fayadh sitter fängslad bara för att ha utövat sin lagliga rätt till yttrandefrihet – vi kommer att fortsätta pressa de saudiska myndigheterna och kräva hans omedelbara frigivning”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Svenska PEN fortsätter att protestera kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den är ännu ett exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi. Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, säger:

”Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt.”

Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år samt 99 piskrapp vardera, har nu flytt från Iran. Var de befinner sig är okänt. Brotten de anklagas för är hädelse, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

 Den 7 december 2013 försvann Ekhtesari och Moosavi från sina hem. Den 24 december samma år bekräftades det att de hade fängslats och befann sig i det ökända Evin-fängelset i Teheran.
 
Fateme Ekhtesari, född 1986, är en av de poeter som i september medverkade under Göteborgs poesifestival 2013. I egenskap av feministisk aktivist som regelbundet publicerar regimkritiska dikter på nätet är hon sedan många år övervakad av den iranska staten. Det var vid återkomsten till Iran som hon fängslades på det ökända Evin-fängelset i Teheran, tillsammans med Mehdi Mousavi. Protester hördes internationellt och även från svenska organisationer och poeter. 
 
Svenska PEN fortsätter att fördöma straffet mot Ekhtesari och Mousavi och kräver att de omedelbart frias från anklagelserna. 

 

Foto: AP

Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Den georgiske poeten och människorättsaktivisten Irakli Kakabadze, som även är medborgare i USA, greps 25 december 2015 vid en fredlig protestaktion mot tillsättningen av en domare. 

Kakabadze arresterades tillsammans med flera andra aktivister utanför domstolslokalen och misshandlades vid gripandet så att han fick hjärnskakning och förlorade en tand. Vid rättegången 25 januari 2016 dömdes Irakli Kakabadze till ett bötesstraff för ”huliganism”. Han kommer att överklaga domen.

Irakli Kakabadze är en framstående poet och författare som publicerat ett stort antal noveller i georgiska och engelskspråkiga tidningar och tidskrifter. Han har även gett ut flera böcker och skrivit texter till populära sånger. Kakabadze är chefredaktör och grundare till tidskriften Peace Times, undervisar vid Georgian-American University i Tbilisi och har tidigare undervisat vid flera universitet i Georgien, USA, Kanada och Taiwan. 2009 belönades han med Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression.

Svenska PEN protesterar mot domen mot Irakli Kakabadze och kräver att hans överklagande behandlas skyndsamt och rättvist. Vi kräver också att den brutala behandlingen av Kakabadze i samband med arresteringen utreds. Slutligen kräver vi att vare sig Irakli Kakbadze eller andra författare och aktivister bestraffas eller trakasseras för att ha utövat sin yttrandefrihet.

En film från gripandet av Kakabadze finns på Facebook.