Hotade författare

PEN fördömer attentatet mot Charlie Hebdo

PEN fördömer attentatet mot Charlie Hebdo

Svenska PEN fördömer tillsammans med en rad andra PEN center attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Nedan publicerar vi PENs officiella uttalande. 

(7th January 2015) PEN International, French PEN, PEN Lebanon, English PEN, PEN Turkey and PEN American Centre condemn the unprecedented attack on the office of the French publication Charlie Hebdo in Paris today in which 12 people died and seven were injured.

Nasrin Sotoudeh åter arresterad

Trakasserierna mot Svenska PEN:s hedersmedlem, den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, fortsätter. 

På väg till en sammankomst för mänskliga rättigheter på förmiddagen den 10 december arresterades Sotoudeh och hennes make Reza Khandan av iransk säkerhetstjänst, allt för att bara några timmar senare släppas fri och utan att någon formell arresteringsorder kungjorts. Något som stärker Svenska PEN:s misstanke att regimen systematiskt utsätter Nasrin Sotoudeh för trakasserier sedan hon tilläts lämna fängelset i november förra året.

Senast Nasrin Sotoudeh arresterades var i oktober, då i samband med en protest mot det iranska advokatsamfundets beslut att häva hennes advokatlicens. Beslutet fördömdes samma vecka av Svenska PEN:s styrelseordförande Ola Larsmo. Läs uttalandet här

Nya förföljelser av Svenska PENs hedersmedlem Nasrin Sotoudeh

För ett drygt år sedan kunde vi berätta de glädjande nyheterna att människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh släppts från Evin-fängelset, där hon suttit fängslad för ”propagandistisk verksamhet”. Nu har advokatsamfundet i Teheran beslutat att belägga Sotoudeh med ett tre år långt näringsförbud som praktiserande jurist.

Detta meddelade människorättsorganisationen International Federation for Human Rights (FIDH) på sin hemsida under måndagen. Beslutet fattades den 18 oktober, på dagen tretton månader efter att Sotoudeh förra året släpptes fri. Detta är helt uppenbart ett sätt att hindra henne från att uppmärksamma hur mänskliga rättigheter kränks i dagens Iran – och rent konkret ett sätt att beröva utsatta människor juridisk hjälp.

Sotoudeh är mycket känd som jurist, främst för att hon försvarat namnkunniga människorättsaktivister som mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi – men också ett stort antal andra, mindre kända, vars juridiska rättigheter åsidosatts, som minderåriga och dödsdömda. Hennes insats kan inte överskattas. Hon är en mycket viktig kraft för rättvisa i Iran – och det är mycket kontraproduktivt att försöka hindra henne från att bedriva sitt arbete. Sotoudeh inledde en sittstrejk utanför advokatsamfundets lokaler i Teheran, en demonstration som upplöstes av polisen, som också beslagtog kamerorna för de journalister som bevakade demonstrationen, som inte bara handlade om Nasrin Sotoudehs egen situation utan även ville fästa uppmärksamheten på hur allt fler jurister upplever ett allt starkare tryck från regimens sida.

Det ligger i Irans eget intresse att låta lagkunniga personer som Sotoudeh verka fritt. Världens ögon kommer nu att extra noga följa hur man behandlar dem som försöker följa lag och rätt och försvara de mänskliga rättigheterna. Vi i Svenska PEN vill uppmana Irans myndigheter att genast återge henne rätten att utföra sitt viktiga arbete.

Ola Larsmo
ordförande, Svenska PEN

Tal till stöd för Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi

Tal till stöd för Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi

I 39 dagar hölls poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi fängslade i Evin-fängelset i Teheran, innan de släpptes mot borgen den 14 januari. De anklagas bland annat för samarbete med oppositionen utomlands. Den 13 januari arrangerades en manifestation till stöd för poeterna utanför iranska ambassaden på Lidingö. Här publicerar vi poeten Roya Zarrins tal. 

Svenska PEN:s hedersmedlem inför rätta i Turkiet

Fyra år har gått sedan den kurdiske författaren och människorätts-aktivisten Muharrem Erbey arresterades av turkisk polis. Trots det har någon formell dom ännu inte kungjorts. Oacceptabelt, menar Svenska PEN, som uppmanar de turkiska myndigheterna att frige Erbey när de nya förhandlingarna startar på måndagen.

På julaftonen 2013 var det på dagen fyra år sedan den kurdiske författaren och människorättsjuristen Muharrem Erbey fängslades av turkiska myndigheter, anklagad bland annat för att ha ”smutskastat den turkiska staten” under ett anförande inför Sveriges riksdag, dit han bjudits in för att tala vintern 2009. Trots detta har formell dom ännu inte kungjorts i ärendet, något som Svenska PEN menar är oacceptabelt.

- Redan det faktum att Muharrem Erbey fortfarande sitter fängslad – dessutom tillsammans med en stor grupp kurdiska politiker och oppositionella, som delar hans öde – utan att ha fått sin sak prövad i domstol är direkt oacceptabelt, såväl juridiskt som människorättsligt. Det menar Henrik C. Enbohm, ordförande för Fängslade författares kommitté i Svenska PEN.
De försiktiga indikationer på lättnader som dock förekommit kan, enligt Svenska PEN, tolkas som steg i rätt riktning. Däribland nyheten att domstolar sedan i höstas tillåter de åtalade att tala kurdiska, en rättighet som tidigare förvägrats dem. Och så sent som förra veckan friades fem kurdiska politiker av domstolen i Diyarbakir, där också Muharrem Erbey sitter fängslad.

- Det har talats om att även Erbey snart kommer att friges, men eftersom dessa uppgifter bygger på rykten snarare än på bekräftade fakta står vi fast vid vårt krav på Muharrem Erbeys omedelbara frigivning, säger Henrik C. Enbohm.

Muharrem Erbey är sedan 2010 hedersmedlem i Svenska PEN. Till förhandlingarna i Diyarbakir den 13 januari sänder man två representanter, de båda författarna och tidigare styrelseledamöterna Firat Ceweri och Elisabeth Olin.

På fotot ett tackkort Erbey skickat till Tomas Tranströmer.

För mer information, kontakta:
Firat Ceweri
0760-583190
firat.ceweri@comhem.se

Henrik C. Enbohm
0735-303298
henrik.c.enbohm@svenskapen.se

Poeter fängslade i Iran

Svenska PEN fördömer fängslandet av de iranska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi och kräver deras omedelbara frigivning.

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter ska de båda persiska poeterna Fateme Ekhtesari (f. 1986) och Mehdi Moosavi (f. 1976) försvunnit från sina hem redan den 7 december. Sedan julafton är det bekräftat att de befinner sig i det ökända Evin-fängelset i Teheran, detta enligt den officiella protest som undertecknats av Svenska PEN m.fl. och publicerades i Aftonbladets nätupplaga på annandagen. Läs uppropet här

Svenska PEN välkomnar frigivningen av Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova

Svenska PEN välkomnar frigivningen av Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova

Den 19 december tillkännagav Vladimir Putin att den ryska duman beslutat bevilja Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova amnesti, detta som ett led i en påbörjad massamnesti för att högtidlighålla tjugoårsdagen av den ryska konstitutionen. Svenska PEN:s Fängslade kommitté gläds åt beskedet, men påminner om tendenser som visar att yttrandefriheten i Ryssland är fortsatt starkt begränsad.

Iran: Nasrin Sotoudeh har frigivtis

Svenska PEN välkomnar beskedet att den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh fått lämna det ökända Evin-fängelset utanför Teheran.

Frisläppandet skedde den 18 september och Sotoudeh hade vid det laget tillbringat drygt två år i vad som allmänt anses vara ett av landets hårdast bevakade fängelser, åtalad för att ha bedrivit ”propagandistisk aktivitet” och därefter dömts till ett sex år långt fängelsestraff. Ett straff som nu är över.

Svenska PEN är en av många internationella organisationer som länge verkat för Nasrin Sotoudehs omedelbara och villkorslösa frigivning. Senast i slutet av november förra året krävde Svenska PEN också skyndsamma insatser för att garantera Sotoudehs hälsa, detta sedan det blivit känt att hennes hälsotillstånd kraftigt försämrats på grund av den hungerstrejk hon tidigare samma höst inlett i protest mot att hon förvägrats all vidare kontakt med sin dotter.

Att Nasrin Sotoudeh nu är fri ser Svenska PEN som en stor framgång, men vädjar samtidigt till iranska myndigheter att också frige det mycket stora antal journalister och oppositionella som fortfarande sitter fängslade runtom i Iran, bland dessa den 28-åriga Shiva Nazar Ahari, journalist och grundare av människorättsorganisationen Committee of Human Rights Reporters (CHRR), som just nu avtjänar ett fyraårigt fängelsestraff för påstådd delaktighet under 2009 års politiska demonstrationer i Teheran. Också hon i det fruktade Evin-fängelset.

Fängslade författares kommitté, Svenska PEN

Turkiet ställer författare inför rätta

Turkiet ställer författare inför rätta

I dag ska rättegången mot den kurdisk-turkiske novellisten och människorättsjuristen Muharrem Erbey inledas i Diyarbakir.

Erbey, som också är hedersmedlem i Svenska PEN, har suttit fängslad sedan julen 2009 och alltså tillbringat två år i fängelse utan att få sin sak prövad. Erbey fängslades i samband med en våg av arresteringar av politiskt aktiva med kurdisk bakgrund och har i svepande ordalag anklagats för samröre med ”terrorism” – anklagelser som aldrig har dokumenterats. Men bland åtalspunkterna mot honom finns att han hållit ett föredrag i Sveriges Riksdag om kurdernas situation i östra Turkiet – vilket enligt åklagaren är att jämställa med ”förtal av den turkiska staten”. Att det skulle vara ett brott att hålla föredrag i olika europeiska parlament är anmärkningsvärt och på intet sätt förenligt med moderna rättsprinciper.

Rättegången mot Pinar Selek

I morgon, onsdagen den 9 februari, inleds rättegången mot författaren och PEN-medlemmen Pinar Selek i Istanbul, Turkiet. Redan nu är uppemot 40 observatörer från olika MR-organisationer, advokatsamfund och politiska partier från Belgien, Frankrike, Sverige, Tyskland och Schweiz på väg till Istanbul för att närvara vid rättegången. Bland dem finns Christa Schuenke (Tyska PEN), Davig Signer (Tysk-schweiziska PEN), Tarik Günersel (Turkiska PEN) och Eugene Schoulgin (vice ordförande för Internationella PEN).

I ett uttalande säger Günter Grass, hedersordförande för Tyska PEN, följande om fallet:

”Det är en skandal att den unga turkiska sociologen och författaren Pinar Selek, som tappert har kämpat för minoriteters rättigheter i landet och sedan tolv år förföljts av rättsväsendet, nu ställs inför rätta. Men det är en ännu större skandal att hon redan har frikänts två gånger i samma mål. Och när Turkiets Högsta domstol nu har upphävt båda domarna tvingas hon återigen att försvara sig inför en brottmålsdomstol i Istanbul och riskerar den här gången att dömas till 36 år i isoleringscell.

Jag stöder alla i Turkiet och i resten av världen som menar att fallet mot Pinar Selek en gång för alla bör läggas ned. Jag litar på att det turkiska rättsväsendet kommer att ta sitt förnuft till fånga i den här frågan. På samma sätt hoppas jag att andra rättsprocesser, som också handlar om att inskränka yttrande- och pressfriheten men som inte uppmärksammas i media, också skall läggas ned med samma måttfullhet.”

Nasrin Sotudeh blir hedersmedlem i Svenska PEN

Den iranska ournalisten Nasrin Sotoudeh, 47 år, dömdes den nionde januari till elva års fängelse och förbjöds att utöva sitt yrke.

PEN International anser att Nasrin Sotoudeh dömts enbart på grund av att hon utnyttjat sin yttrandefrihet, så som den slås fast i artikel 19 av FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna.

PENs Fängslade författares kommitté fördömer den iranska statens handlande som ovärdigt.

Läs mer här

Svenska PENs styrelse har beslutat att välja Nasrin Sotudeh som hedersmedlem i Svenska PEN.

Protest mot domen mot Jafar Panahi och Mohammad Rasulof

Protest mot domen mot Jafar Panahi och Mohammad Rasulof 

Regissörerna Jafar Panahi och Muhammad Rasoulof har dömts till sex års fängelse i Iran. De har också belagts med förbud att regissera, skriva eller producera film i 20 år och får inte ge intervjuer eller resa utomlands efter att straffet är avtjänat. Anledningen uppges vara deras kritik av den iranska regeringen. 
Panahis debutfilm ”Den vita ballongen” vann debutpriset Camera d’or i Cannes. Andra filmer av Panahi är ”Cirkeln” (Guldlejonet i Venedig), ”Rött guld” och ”Kvinnor offside” (Silverbjörnen i Berlin). Alla filmer av Panahi har förbjudits i Iran.
Vi protesterar starkt mot de iranska myndigheternas vidriga behandling av Jafar Panahi och Muhammad Rasoulof och kräver att domen mot dem upphävs omedelbart och ovillkorligt. Vi uppmanar Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att framföra sin protest till myndigheterna i Iran. 
På hemmaplan uppmanar vi SVT och svenska biografer att visa Jafar Panahis filmer igen. Kampanjen med filmvisningen kan signalera till regimen i Iran att även om de hindrar honom från att göra film, så kan de aldrig hindra oss här från att uppskatta hans verk.

Svenska PEN

Oberoende Filmares Förbund

Upprop för Muharrem Erbey

To Prime minister Erdogan, Turkey:

Your Excellency,

 

We who have signed this letter wish to express our strong opposition to the detention without trial of the writer and lawyer Muharrem Erbey, who was arrested on December 26, 2009.

Erbey is a long-time member of PEN and has, as a lawyer, been recognised as a strong advocate for human rights. We find it very disturbing that the charges against Mr Erbey are founded on a very weak basis. We likewise find it disturbing, from an international point of view, that one of the main charges against Mr Erbey is that he, as an invited guest, has been giving speeches in several national parliaments, among them the Swedish Riksdag. This is being held against him as a criminal act.

Gripna kvinnoaktivister i Iran

Massood Mafan om de gripna kvinnoaktivisterna i Iran. Söndagen 4 mars 2007 slog polisen i Iran till mot ett femtiotal kvinnor som samlats utanför domstolen i Teheran för att visa sitt stöd åt de fem kvinnoaktivisterna som åtalats för att den 12 juni 2006 ha organiserat en manifestation som förespråkat jämställdhet och upphävandet av kvinnoförnedrande lagar.

Susan Tahamasbi, Parvin Ardelan, Noshin Ahmadi Khorasani, Shahla Entesari och Fariba Davoodimohajer har anklagas för att har fört »propaganda mot den islamiska regimem, försökt gå emot mot landets säkerhet samt deltagit i illegala demonstrationer«.

Före demonstrationen den 12 juni 2006 hade mer än 754 kvinnor skrivit under uppropet som bland annat krävde: upphävandet av mannens rätt att ha flera fruar, samma rättigheter för kvinnor som för män när det gäller äktenskap, upphävandet av all diskriminering på arbetsmarknaden.

Fredagen den 2 mars 2007 skrev så ett tiotal kvinnor under ännu ett upprop i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars. I detta kritiseras regeringen för att driva en icke-fredlig politik istället för att föra en demokratisk diplomati med mänskliga rättigheter i fokus.

Kvinnorna som arresterades den 4 mars 2007 var följande: Fatemeh Govaraeei, Mahbobeh Abasgholizadeh, Nilofar Golkar, Maryam Mirza, Maryam Hosseinzadeh, Nahid Jafari, Mino Mortazi, shahla Entesari, Azadeh Forghani, Zila Baniyaghob, Mahbobeh Hosseinzadeh, Nahid Entesari, Asieh Amini, Shadi Sadr, Saghi Laghaei, Alnar Ansari, Sara Imanian, Jelveh Javaheri, Zara Amjedian, Zeynab Peghanbarzadeh, Nasrin Afzali, Mahnaz Mohamadi, Somayeh Farid, Farideh Entesari, Rezvan, Moghadam, Sara Loghmani, Parvin Ardelan, Maryam Ahmadi khorasani, Nahid Keshavarz, Parasto Dokohaki samt Susan Tahamasbi.

Bland dem har Parvin Ardelan, Asieh Amini, Parasto Dokohaki och Shadi Sadr varit på Sverigebesök vid olika kvinnokonferenser. Shadi Sadr deltog 2002 i en paneldebatt där hon tillsammans med Anna Lindh diskuterade kvinnors situation i Mellanöstern. Asieh Amini deltog 2004 i ett arrangemang av Svenska Pen och ABF Stockholm i samband med internationella kvinnodagen. De senaste månaderna har Asieh Amini kämpat för att rädda Delara Daarabi, flickan som 17 år gammal anklagades för mord på sin fars kusin och dömdes till döden.

Några dagar senare släppte polisen samtliga kvinnor mot borgen förutom Shadi Sadr och Mahbobeh Abasgholizadeh. Det är de som nu åtalas. Att myndigheterna i Teheran en gång för alla vill tysta kvinnorörelsen i Iran blir allt mer uppenbart. Irans kvinnor behöver just nu stöd från omvärlden. Irans kvinnor är idag i fara. Men även det fria ordet: publiceringar har stoppats och förläggarföreningen i Tehran har protesterat mot den censur som aktivt bedrivs i Iran. Som protest har förläggarföreningen i Teheran bestämt att inte delta i bokmässan som snart ska öppnas.

Massood MafanFörläggare Läs mer på Internationella PENs webbplats, där du även kan skriva under protestbrev.