Opinion och debatt

Jennifer Clement talade vid stödmanifestation för Nasrin Sotoudeh

Den 27 mars samlades omkring 150 personer vid Norrmalmstorg i Stockholm för att kräva den ovillkorliga och omedelbara frigivningen av Nasrin Sotoudeh. Vid manifestationen talade bland annat Jennifer Clement, ordförande i PEN International. Läs hennes tal i sin helhet här.

Delta i stödmanifestation – Nasrin Sotoudeh dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp

Med anledning av den fruktansvärda domen mot den iranska människorättsjuristen, Nasrin Sotoudeh, anordnar Svenska PEN och Amnesty i Sverige en stödmanifestation. Vi protesterar mot domen, kräver att straffet upphävs och att Nasrin Sotoudeh omedelbart och villkorslöst släpps fri. 

Tid: Onsdag den 27 mars kl 12.00-12.30
Plats: Norrmalmstorg, Stockholm

Svenska PENs ordförande: ”En grotesk dom mot Nasrin Sotoudeh i Iran”

Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och Ola Larsmo, styrelseledamot i PEN International, uppmärksammar Irans vettlösa dom mot människorättsadvokaten och författaren Nasrin Sotoudeh som nu har dömts till ytterligare 33 års fägelse och 148 piskrapp – “ett straff som med stor sannolikhet kommer att ta hennes liv”, skriver Ola Larsmo i DN Kultur.

Krav på omedelbar frigivning av saudiska kvinnorättskämpar

Krav på omedelbar frigivning av saudiska kvinnorättskämpar

Saudiarabien: I dag den 1 mars 2019 skickade PEN International tillsammans med 51 andra människorättsorganisationer ett brev till över 30 utrikesministrar med uppmaningen att FN:s medlemsstater ska anta en resolution som kräver den omedelbara och ovillkorliga frigivningen av saudiska kvinnorättskämpar under kommande FN-råd för mänskliga rättigheter. 

Yttrandefrihetsorganisationer i gemensamt upprop för Pussy Riot-medlemmar

I dag publicerar Svenska PEN tillsammans med Artist’s at Risk, Suomen PEN, SafeMuse och PEN America, ett öppet brev till Justitiedepartementet och Migrationsverket om det felaktiga beslutet att neka Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij asyl i Sverige. Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij är båda medlemmar i den ryska performancegruppen Pussy Riot. 

Vi kräver gemensamt att Migrationsverket omprövar sitt beslut. 

30 år sedan fatwan mot Salman Rushdie

30 år sedan fatwan mot Salman Rushdie

I dag har det gått 30 år sedan Irans religiöse ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini riktade en fatwa mot författaren Salman Rushdie för hans bok Satansverserna. Med anledning av detta skriver Svenska PENs ordförande, Jesper Bengtsson, i Expressen om att yttrandefrihetens nya vindar på 90-talet i dag är en parentes mellan två repressiva epoker.

Frige Oleg Sentsov. Läget för den hungerstrejkande filmaren är kritiskt

Det brukar sägas att kampen för demokrati och yttrandefrihet måste föras hela tiden. Att rättigheter som vi normalt tar för givna hotas om de inte hela tiden prövas och diskuteras. Om det inte finns människor som är beredda att offra något för dem.

Sällan har detta varit så konkret som för den ukrainske filmaren Oleg Sentsov. Han för just nu kampen med sin egen kropp – sitt eget liv – som insats.

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN är en del av demokratiuppropet #vimåsteprata som drog igång 6 mars. Som ett led i uppropet för att skydda och stärka demokratin inför valrörelsen 2018, är ordförande Elisabeth Åsbrink, förre ordförande Ola Larsmo och författaren Sverker Sörlin redaktörer för en antologi som Natur och Kultur ger ut. Där skriver ett tjugotal författare och forskare om demokratin och vad den enskilde individen kan göra för att stärka den. Alla arbetar utan ersättning och ett eventuellt överskott går till Svenska PEN.

Kinesiska myndigheter medger att Gui Minhai är fängslad

Kinesiska myndigheter medger att Gui Minhai är fängslad

- Uttalandet från den kinesiska regeringen är mycket oroande. Efter att Gui Minhai släpptes ur fängelset i oktober förra året, har de kinesiska myndigheterna hävdat att han var fri, trots att han har stått under sträng övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att han nu återigen är fängslad, på hemlig plats, utan vare sig kontakt med sin dotter eller UD är djupt upprörande och strider mot alla rättsprinciper säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

2000 dagar i fängelse - påstötningar i fallet Raif Badawi

Den saudiske bloggaren och människorättsaktivisten, Raif Badawi, har nu tillbringat drygt fem år, mer än 2 000 dagar i fängelse.I ett brev till Saudiarabiens kung, Salman bin Abdul Aziz Al Saud, kräver Svenska PEN att spöstraffet upphävs och att Raif Badawi och hans advokat Waleed Abu al-Khair, som dömts till 15 års fängelse, omedelbart och villkorslöst släpps fria.

Anna Mattsson om Cambodia Daily

Anna Mattsson om Cambodia Daily

Cambodia Daily och Phnom Penh Post var mina fönster mot sanningen. De skrev om vad som pågick bakom de politiska och nationella kulisserna. I Cambodia Daily läste jag om landgrabbing, om illegal avverkning av urskog, om lagen mot domestic violence, om förfarandet vid våldtäktsrättegångar, om bakgrunden till mordet på textilarbetarnas fackliga ledare Cheah Vichea, om rättegångarna mot Röda khmererna, om Khieu Ponnarys död, hon som var gift med Pol Pot och som bodde ett par kvarter bort på gata 21, om filmen Who killed Cheah Vichea? läste jag, och om polisvåld, om dödsskjutningar av lokalbefolkning i samband med skövlandet av byar inför sockerrörsplantering, om demonstrerande textilarbetare, om kampen för en rättvisare lönesättning….

En attack på det fria ordet

En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Det finns något alldeles särskilt som skiljer medborgarna i fria länder från dem som bor i ofria länder. Det gäller ytterdörren och det gäller natten.

Om någon rör sig utanför dörren om natten blir de flesta av oss inte rädda. Vi tror inte att det är polisen, och vi tror inte att vi ska bli gripna. Så är det inte i ett ofritt land, så är det inte i Turkiet. Där har rädslan för en knackning på dörren mitt i natten blivit allmänt spridd. Människor grips och anklagas för samröre med terroristorganisationer, ofta på mycket lösa grunder.

De som är värst utsatta, de skrivande, författarna och journalisterna, flyr landet – om de kan. Men natten och dörrknackningarna har korsat gränsen och når numera regimkritiker också i andra länder, till och med de som inte är turkiska medborgare. Verktyget för förföljelsen heter Interpol.

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Hur ska man reagera när vardagen blivit till galenskap? När det vanliga arbete man utfört i tjugo, kanske trettio år, plötsligt blivit en kriminell handling? Det är den fråga som 17 åtalade journalister och en stor del av den turkiska allmänheten nu står inför.

På fredag avslutas den nu pågående rättegången i Istanbul mot journalisterna från den välkända och respekterade dagstidningen Cumhuriyet. Under veckan som gått har tidningens redaktörer, tecknare, jurister och styrelsemedlemmar förhörts om artiklar de skrivit, telefonsamtal de ringt, personer de träffat eller intervjuat, rubriker de fattat beslut om och redaktionens prioriteringar – det vill säga helt vardagliga arbetsuppgifter på vilken tidningsredaktion som helst, överallt i världen. Två av de åtalade har lyckats fly landet, men de övriga måste alltså lämna vittnesmål om en arbetsdags helt triviala detaljer.

Öppet brev till Stefan Löfven i Kina

Samma dag som statsminister Stefan Löfven reser till Kina, nås vi i Svenska PEN av uppgifterna om att den kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris 2010, Liu Xiaobo, har blivit villkorligt frigiven ur fängelset sedan han diagnosticerats med obotlig levercancer. Han är nu inlagd på sjukhus.

Liu Xiaobo är litteraturvetare, poet och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han dömdes 2009 till elva års fängelse för omstörtande verksamhet. Han är en av författarna bakom manifestet Charta 08 som krävde stora politiska reformer i Kina. 2010 mottog han Nobels fredspris för sin ”långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina”.

Att Liu Xiaobo har frigivits villkorligt och fått vård är ett framsteg, men vi står fast vid kravet på ett fullständigt frikännande. Domen mot honom strider mot den Internationella deklarationen om mänskliga rättigheter. Med tanke på den orättvisa behandlingen av honom i Kina, bör han få lämna landet och söka vård utomlands, om detta är vad han önskar.

Svenska PEN har inför statsministerns resa till Kina gjort den svenska regeringen uppmärksam på den svenske förläggaren och samvetsfången Gui Minhais situation och uppmanat statsminister Stefan Löfven att ta upp hans fall i möte med Kinas premiärminister Li Keqiang, samt vid World Economic Forum i Dalian. Gui Minhai måste släppas fri eller få sin sak prövad inför opartisk domstol.

Nu uppmanar vi er att även ta upp Liu Xiaobos akuta situation.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande, Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare, Svenska PEN

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare, Svenska PEN

 

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Denna lördag är det fem år sedan saudiarabiske bloggaren Raif BadawI greps och dömdes till bland annat ettusen piskrapp. Vi kan göra skillnad genom att läsa, sprida och dela hans ord, skriver Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska Pen.

Hösten 2011 stod en religiös ledare i en saudiarabisk tv-kanal och kritiserade landets astronomer. Orsaken var att deras forskning skapade tvivel kring sharia, och för det borde de straffas.

Hur kunde de drista sig att motsäga sharias uppfattning av universum, undrade predikanten, och därmed säga emot shariaexperter som varit verksamma i trettio år, alltså sedan astronomerna själva bara varit barn?

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges

Inför statsminister Stefan Löfvens resa till Iran den 11-12 februari 2017, vill vi i Svenska PEN framföra vår allvarliga oro över utvecklingen i Iran. Under decennier har grundläggande mänskliga rättigheter utsatts för grova kränkningar och den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten är ständigt föremål för nya attacker.

Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om Irans ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks. En av de frågor som bör lyftas är kravet på att journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi omedelbart släpps fri från fängelset i Teheran.

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 

 

Gabdullin anklagas för att ha försökt utpressa statstjänstemän genom att avslöja korruption och sedan kräva pengar för att inte publicera ytterligare artiklar i ämnet. PEN International och Svenska PEN kräver att eventuella bevis mot Gabdullin läggs fram skyndsamt och att han ges en rättvis rättegång enligt internationell standard. Om inga sådana bevis kan läggas fram kräver vi att Gabdullin omedelbart försätts på fri fot.

 

Bigeldy Gabdullin är vid sidan av sin journalistiska verksamhet en framstående romanförfattare, essäist och översättare i Kazakstan. Under hans tid som ordförande i PEN Kazakstan har centret bland annat drivit ett projekt för att översätta kazakisk litteratur till engelska.