Bernspriset 2011 går till Per Wirtén

”2011 års Bernspris tilldelas Per Wirtén som med respektlös upptäckarlusta vänt upp och ned på karta och begrepp; förvandlat förortens utskällda väntrum till världens centrum.”

Per Wirtén (f. 1958) får priset i synnerhet för boken Där jag kommer från – kriget mot förorten, där han låter den välbekante flanören bana sin väg i hittills oskriven terräng på sin vandring från IKEA till Gullmarsplan. Ett infallsrikt och tankeväckande resereportage genom nutidshistorien.

Per Wirtén kommenterar priset så här:
”- Det är fantastiskt roligt att få pris för att ha skrivit en Stockholmsskildring. Jag tror nämligen vi förlorat förmågan att se hela staden. Säger man stad, tänker alla bara på kvarteren innanför tullarna. Trots att Storstockholm är så oändligt mycket större. Det stadslandskap jag vandrar genom i min bok verkar inte räknas som stad, bara som ’förort’ och ingentingland. Jag hoppas min bok kan ändra på det.”

Priset instiftades 1963 av poeten och akademiledamoten Johannes Edfeldt och dennes bror Arne, som då var innehavare av Berns restauranger. Det skall tillfalla en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

Bland de senaste årens mottagare av priset märks bland andra Martin Kellerman (2009) och Lena Kallenberg (2010).

Turkiet ställer författare inför rätta

Turkiet ställer författare inför rätta

I dag ska rättegången mot den kurdisk-turkiske novellisten och människorättsjuristen Muharrem Erbey inledas i Diyarbakir.

Erbey, som också är hedersmedlem i Svenska PEN, har suttit fängslad sedan julen 2009 och alltså tillbringat två år i fängelse utan att få sin sak prövad. Erbey fängslades i samband med en våg av arresteringar av politiskt aktiva med kurdisk bakgrund och har i svepande ordalag anklagats för samröre med ”terrorism” – anklagelser som aldrig har dokumenterats. Men bland åtalspunkterna mot honom finns att han hållit ett föredrag i Sveriges Riksdag om kurdernas situation i östra Turkiet – vilket enligt åklagaren är att jämställa med ”förtal av den turkiska staten”. Att det skulle vara ett brott att hålla föredrag i olika europeiska parlament är anmärkningsvärt och på intet sätt förenligt med moderna rättsprinciper.

Ericssons ansvar i Syrien

De senaste veckorna har telekom-företaget Ericssons pågående leverans av avancerad telefonteknik till den syriska regimen varit hett omdiskuterad. Det råder ingen tvekan om att den sortens teknik används för att spåra upp, avlyssna och trakassera oppositionella. Ericsson har hittills avsvurit sig allt ansvar för hur deras utrustning används.

Under den pågående konferensen ”Ord som fängslar”, kring fristadsförfattare och yttrandefriheten, höll PEN Internationals John Ralston Saul ett tal där han uttryckte organisationens syn på Ericssons och andra telekomföretags ansvar när det gäller affärskontakter med regimer som kränker de mänskliga rättigheterna. Saul sade:

”Företag som levererar digital teknik har ett ansvar att noggrant granska de länder de gör affärer med. När en regering visar uppenbart förakt för sina medborgares rättigheter, så som nu sker i Syrien, är det oärligt av ett företag att påstå att det inte känner till och saknar ansvar för hur deras teknik används. Vad som nu sker i Syrien är en uppenbar kränkning av de mänskliga rättigheterna och företag som Ericsson är skyldiga att ta ställning till den saken.”

Konferensen anordnas av Kulturrådet, Nordiska ministerrådet och Svenska Akademien.


För mer information, kontakta gärna:
Ola Larsmo, ordförande, 0708 268557, ola.larsmo@svenskapen.se
Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se

KF Media ger julbidrag till Svenska PEN

KF Media har även i år beslutat att, istället för julklappar till sina medarbetare, ge ett bidrag till Svenska PEN.

Bidraget uppgår till 50 000 kr och kommer oavkortat att gå till vår så kallade ”kraschfond”, en fond som ska kunna täcka oförutsedda insatser – som när en asylsökande författare i Sverige behöver akut läkarvård eller någon ute i världen behöver hjälp att betala den flygbiljett som kan ta dem i säkerhet. Denna julklapp är därför en fantastisk gåva som kommer att göra stor nytta.

Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi får från KF Media!

Pressmeddelande: Årets Tucholsky-pristagare hindras från att komma till Sverige

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset (eller stipendiet) till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tillfallit namn som Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.

Öppet brev till Turkiets justitieminister

Den turkiske förläggaren Ragıp Zarakolu, mottagare av Internationella Förläggareföreningens Freedom to Publish-pris, har fängslats anklagad för att vara medlem i en illegal organisation. Med anledning av gripandet har Svenska PEN tillsammans med Internationella PEN och Sveriges Författarförbund skrivit ett öppet brev till Turkiets justitieminister. Nedan publiceras brevet i sin helhet.

Thomas von Vegesack blir hedersdoktor

Thomas von Vegesack, tryckfrihetsexpert och vicepresident i internationella PEN, har utsett till hedersdoktor vid Uppsala universitets juridiska fakultet. Svenska PEN gratulerar!

Thomas von Vegesack är fil. lic och bokförläggare i Stockholm. Han är en av landets främsta experter på tryckfrihetsrättens svenska och internationella historia. Han har en bakgrund som litteraturforskare, kulturjournalist, förläggare (Norstedts 1966–1994) och författare. Thomas von Vegesack är i dag en av internationella PEN:s vicepresidenter, efter att tidigare ha varit ordförande för internationella PEN:s kommitté för fängslade författare samt för Svenska PEN.

Genom sitt internationella arbete har han fått unika kunskaper i hur censuren fungerar – officiellt och inofficiellt – under olika politiska regimer. I det sammanhanget har han medverkat till att utveckla mekanismer för att aktivt stödja fängslade eller förföljda författare. Han bedriver för närvarande forskning om hur synen på fred utvecklats i ett historiskt och internationellt perspektiv. Thomas von Vegesack har bland annat skrivit flera stora monografier om tryckfrihetsrättsliga frågor och i höst är han aktuell med Dagarna med PEN – en bok om PENs historia.

Pressmeddelande: Andra numret av Dissidentbloggen finns ute nu

Mitt i sommaren släppte Svenska PEN vad vi vill se som en ny sorts webbmedium – en internationell webbtidskrift som publicerar förbjudna texter, den sortens artiklar, dikter och noveller författare inte kan ge ut i sitt hemland. Vi vill också lägga ut texter som beskriver läget för yttrandefriheten i världens olika länder. Det första numret blev en framgång och har mött mycket positiva reaktioner långt utanför Sveriges gränser.

Nu finns andra numret ute nu. I det kan ni bland annat läsa Ida Börjels och Lars Mikael Raattamaas dikter till kollegan Dawit Isaak som nu har suttit fängslad i tio år, ett brev från fängelset av den turkiske människorättsaktivisten och författaren Muharrem Erbey, Samar Yazbeks ögonvittnesrapport inifrån Syrien och en artikel om det hårdnande medieklimatet i dagens Sydafrika skriven av journalisten Shaun de Waal.

Dissidentbloggen använder PENs internationella nätverk för att förmedla texter och berättelser från hela världen. Vi kommer att publicera ett nytt nummer sex gånger per år – en satsning som gjorts möjlig genom stöd från Statens Kulturråd och SIDA.