Yttrandefrihetspodden #29 Vad gör vi nu då?

Yttrandefrihetspodden #29 Vad gör vi nu då?

Den nya spionlagen är ett faktum, trots hård kritik från publicister och yttrandefrihetsorganisationer. Men hur ska uppgiftslämnare och journalister agera nu då? Lyssna på samtalet mellan Ulrika Hyllert, Journalistförbundet, Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser och PEN:s ordförande Jesper Bengtsson

Manifestation till stöd för fängslade poeter, författare och journalister i Iran

Manifestation till stöd för fängslade poeter, författare och journalister i Iran

Den 16 december är det tre månader sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolisen i Iran. Just nu sitter minst 47 journalister och många författare fängslade i Iran. För att visa de fängslade journalisterna vårt stöd organiserar vi en solidaritetsmanifestation den 16 december kl 12.00 på Norrmalmstorg.

Nyinstiftade Nagler-priset delades ut på Svenska PEN:s halvårsmöte

Nyinstiftade Nagler-priset delades ut på Svenska PEN:s halvårsmöte

Igår, 6 december, delades det nyinstiftade Nagler-priset ut på Svenska PENs halvårsmöte som ägde rum på Norstedts förlag. Det litterära priset på 100 000 kr främjar översättare, tolkar, publicister och förlag som låter läsarna ta del av författarskap som skriver på andra språk än svenska. Naglerprisets första mottagare är tolken Elisabeth Geiger Poignant.

Två poeter gripna i Iran

Två poeter gripna i Iran

På morgonen den 5 december genomförde iranska säkerhetsagenter en razzia mot poeten Rouzbeh Sohanis hem. Sohani greps och fördes bort till okänd plats. Två timmar senare attackerades även poeten Aida Amidi på samma sätt. Säkerhetsagenterna terroriserade grannarna, slog sönder dörren och bröt sig in i hennes hem, där hon greps och fördes bort till okänd plats.

yttrandefrihetspodden #28 – Iran, protesterna, yttrandefriheten

yttrandefrihetspodden #28 – Iran, protesterna, yttrandefriheten

Protesterna i Iran har pågått i över två månader. De handlar om kvinnors frihet och om att människor tröttnat på decennier av förtryck. De som protesterar har krävt att få en röst, men hur ser utrymmet för det fria ordet egentligen ut i det hårt kontrollerade Iran? Möt journalisten Naeimeh Doostdar och tidigare socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i ett samtal med Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.

yttrandefrihetspodden #27 – PEN och kampen för yttrandefrihet

yttrandefrihetspodden #27 – PEN och kampen för yttrandefrihet

PEN fyller 100 år, men vad betyder egentligen organisationens ord om att kulturen och litteraturen inte ska ha några gränser, att den inte ska ställas i nationers eller ideologiers tjänst? Och varför är den strävan så aktuell idag? Författaren Ola Larsmo samtalar med Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Nyinstiftade Nagler-priset främjar översatt litteratur

Nyinstiftade Nagler-priset främjar översatt litteratur

Översättare, tolkar, publicister och förlag som ger ut översatt litteratur verkar för att andra språkkulturer ska höras i Sverige. Nu lanseras Nagler-priset för att uppmuntra deras arbete ytterligare. Tolken Elisabeth Geiger Poignant kommer som prisets första mottagare motta priset 6 december.

Ny intervjuserie om PEN:s historia

Ny intervjuserie om PEN:s historia

Som en del i firandet av Svenska PEN:s 100-årsjubileum vill vi uppmärksamma några av de som varit oumbärliga för PEN under åren som gått. I intervjuserien Återblickar – PEN 100 år framträder en bild av en organisation i rörelse och ständig dialog med sin samtid, men med ett tidlöst och orubbligt åtagande: att främja mångfalden av uttryck och att på alla fronter belysa och motarbeta det fria ordets inskränkningar. Först ut är intervjuer med tidigare PEN-ordförandena Per Wästberg och Agneta Pleijel.

Fängslade författares dag uppmärksammas på flera håll i landet

Fängslade författares dag uppmärksammas på flera håll i landet

Den 15 november varje år högtidlighålls Fängslade författares dag av PEN-center runt om i världen. Det är ett tillfälle att uppmärksamma situationen för fängslade författare, att värna om yttrandefriheten och att protestera mot dess förtryckare. I Sverige uppmärksammats dagen på flera håll i landet. Läs mer här om vad som sker i Göteborg, Jönköping, Stockholm, Uppsala och Växjö.

En desperat regim som stryper yttrandefriheten

En desperat regim som stryper yttrandefriheten

Protesterna i Iran har nu pågått i snart två månader. Regimens ofattbara våld och hänsynslösa förtryck måste få ett stopp. Det pågår en klappjakt på journalister för att stoppa bevakningen av protesterna. Journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi som var de första att rapportera om Mahsa Jina Aminis död är nu inspärrade i Evinfängelset där de riskerar dödsstraff. Enligt Kommittén för fångar i upproret Woman Life Freedom, som bildades efter att protesterna startade, har hittills 40 journalister, författare och poeter fängslats. Svenska PEN publicerar idag ett nytt uttalande i solidaritet med våra kollegor och med de som nu riskerar sina liv i kampen för frihet.

Låt inte Erdogan få styra svensk medierapportering

Låt inte Erdogan få styra svensk medierapportering

Vem vågar vara visselblåsare efter nästa vecka? Då ska riksdagen fatta beslut om en grundlagsändring som hotar både demokratin och yttrande­friheten. Med lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda. Riksdagens konstitutionsutskott måste tänka om, skriver företrädare för Svenska PEN, Publicistklubben, Sveriges radio, Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Sveriges tidskrifter, Utgivarna, Sveriges Television, Föreningen för grävande journalister och Tidningsutgivarna på DN debatt.

Stockholm: Fängslade författares dag

Stockholm: Fängslade författares dag

Tisdag 15 november kl 18-20
Bistro Guld på Sven-Harrys konstmuseum

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. I år riktar programmet uppmärksamhet åt den mycket oroande situationen för uigurer och hur den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Hälsning från Osman Kavala på femårsdagen av hans fängslande

Hälsning från Osman Kavala på femårsdagen av hans fängslande

Svenska PEN publicerar idag en hälsning från Osman Kavala på femårsdagen av hans fängslande. Filantropen, publicisten och aktivisten Osman Kavala har suttit fängslad i det beryktade Silivri-fängelset i Istanbul sedan 2017. Kavala är hedersmedlem i Svenska PEN och vårt arbete för att få honom fri pågår oförtrutet. Läs hans hälsning här.

Manifestation för att uppmärksamma Dawit Isaak och Gui Minhai

Manifestation för att uppmärksamma Dawit Isaak och Gui Minhai

I juni 2021 tillsattes en granskningskommission med uppdrag att granska regeringens, Utrikesdepartementets och utlandsmyndigheternas arbete med att uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai. Granskningskommissionens arbete är nu slutfört och den överlämnade sin rapport till Utrikesdepartementet idag fredag 28 oktober. För att uppmärksamma detta arrangeras en manifestation den 1 november, på Gustav Adolfs torg, klockan 15.00.

TOLV TYSTADE RÖSTER AVSLUTAS MED BREV FRÅN FÄNGELSET

TOLV TYSTADE RÖSTER AVSLUTAS MED BREV FRÅN FÄNGELSET

Kära kollegor! Jag är tacksam över möjligheten att känna mig som en del av ett samfund som har ”yttrande” och ”frihet” som sina yttersta värdemål. Jag är tacksam för det stöd jag känner även här i fängelset. Jag vill också visa mitt stöd för mina kamrater i kampanjen ”Tolv tystade röster” – det är det mest ärofyllda sällskap jag någonsin varit med i.

Ovanstående citat inleder ett brev till Svenska PEN som skickats från den fängslade belarusiske författaren och filosofen Uladzimir Matskevitj. Brevet är översatt av Dmitri Plax och publiceras nu som avslutning på Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster.