Svenska PEN anställer generalsekreterare och kanslist

I samband med att Svenska PEN inleder arbetet med Det svenska projektet anställs Anna Livion Ingvarsson som generalsekreterare/Executive Director samt Stefan Lindberg som kanslist.

 

Anna Livion Ingvarsson har tidigare varit chef för Gävle Konstcentrum, där hon arbetat mycket med frågor kring konstnärlig yttrandefrihet. Hon har även varit projektledare på Forum för levande historia och på Riksutställningar, samt verksamhetsledare för Konsthall C i Hökarängen.

 

Anna Livion Ingvarsson: ”Runt om i Sverige finns ett stort engagemang och många som vill göra något för att försvara yttrandefriheten, både myndigheter, organisationer och privatpersoner. Svenska PEN har nu möjlighet att utvecklas till en stark resurs för det här engagemanget, och jag ser fram emot att driva det viktiga arbetet.”

 

Stefan Lindberg har tidigare arbetat som kanslist på Översättarcentrum. Han är även författare, dramatiker och översättare.

 

Stefan Lindberg: ”Det känns viktigare än någonsin att både försvara det fria ordet och att motarbeta den rena hatpropagandan. Litteraturen spelar en avgörande roll i det demokratiska samtalet.”

 

Ola Larsmo, Svenska PEN:s ordförande: ”Anna Livion Ingvarsson har solid erfarenhet av att arbeta i den svenska kultursektorn och har visat stort engagemang för yttrandefriheten och Fristadsfrågan. Hon är helt klart rätt person att ta tag i Svenska PENs nya projekt om vad ”hate speech”-kulturen gör med samhällsklimatet. ”

 

Therese Bohman är även fortsatt kanslist på Svenska PEN, samt redaktör för PEN:s nättidskrift Dissidentbloggen (http://www.dissidentblog.org/sv).

 

Niko Ago får asyl i Sverige

Den grekisk-albanske journalisten Niko Ago som hotats av det nazistiska partiet Gyllene gryning har fått asyl i Sverige. Migrationsdomstolen omprövade den 15 december utvisningsbeslutet mot Niko Ago och beviljade honom och hans familj permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus.

 

Till skillnad från Migrationsverket gör Migrationsdomstolen bedömningen att det är sannolikt att Gyllene gryning skulle försöka verkställa dödshoten mot Niko Ago även om han återvände till sitt ursprungliga hemland Albanien och att de korrumperade albanska polismyndigheterna inte skulle kunna skydda honom.

 

Domstolen gör också ett principiellt viktigt ställningstagande vad gäller yttrandefriheten genom att förklara att ”en journalist eller författare rättsligt sett inte ska behöva avstå från att kritiskt granska ett politiskt parti inom sitt arbetsuppdrag för att undgå förföljelse.”

 

Svenska PEN har stött Niko Agos asylansökan och välkomnar Migrationsdomstolens beslut. Vi är övertygade om att Niko Ago i sitt arbete som journalist i Sverige kommer att tillföra svenska media nya kunskaper och perspektiv.

 

Akademibokhandeln rullar ut mattan för hot och hat

Akademibokhandeln rullar ut mattan för hot och hat

”Skriv gärna en bok till försvar för det fria ordet – men bokhandeln vågar inte tala med dig offentligt.” Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN uttalar sig om Akademibokhandelns inställda författarsamtal.

 

Nu på lördag skulle Akademibokhandeln i Stockholm haft ett författarsamtal med Gellert Tamas om dennes nya bok, ”Det svenska hatet” – en noggrann granskning av den hot- och hatkultur som idag utgör det största enskilda hotet mot den svenska yttrandefriheten.

Migrationsdomstolen omprövar Niko Agos utvisning

Den grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 efter att ha granskat det nazistiska partiet Gyllene gryning. Trots hot mot honom och hans familj nekas han asyl i Sverige. I dag omprövas hans fall. 

 

Niko Ago har de senaste åren levt som fristadsförfattare i Dalarna tillsammans med sin familj, men riskerar nu alltså utvisning.

 

Annika Thor, ordförande i Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté, säger i en intervju med Kulturnyheterna:

- Det finns stor risk att Gyllene gryning kommer att söka upp Niko Ago, trakassera honom, ta till fysiskt våld och i värsta fall döda honom. Utan tvekan kommer han leva under starkt hot. Hoten har fortsatt under hans tid i Sverige och Niko har fortsatt med sin granskning av partiet. De har inte glömt honom.

 

Svenska PEN har tidigare stått bakom Niko Ago genom brev till stöd för hans asylansökan.

 

Läs mer hos Kulturnyheterna

 

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 

 

Gabdullin anklagas för att ha försökt utpressa statstjänstemän genom att avslöja korruption och sedan kräva pengar för att inte publicera ytterligare artiklar i ämnet. PEN International och Svenska PEN kräver att eventuella bevis mot Gabdullin läggs fram skyndsamt och att han ges en rättvis rättegång enligt internationell standard. Om inga sådana bevis kan läggas fram kräver vi att Gabdullin omedelbart försätts på fri fot.

 

Bigeldy Gabdullin är vid sidan av sin journalistiska verksamhet en framstående romanförfattare, essäist och översättare i Kazakstan. Under hans tid som ordförande i PEN Kazakstan har centret bland annat drivit ett projekt för att översätta kazakisk litteratur till engelska.

 

Bonnierförlagen startar auktion till förmån för Svenska PEN

Bonnierförlagen auktionerar ut alster skapade av författare, poeter, illustratörer och serietecknare på temat yttrandefrihet till förmån för Svenska PEN. 

Ett av de föremål som skänkts till auktionen är ett verk av Jesper Waldersten med ett utgångspris på 100 000. Auktionen innehåller även fotografier från Johanna Ekström och Marcus Erixson, samt signerade böcker och alster för andra utropsnivåer. Auktionen sker i samarbete med Tradera.com och startar på Fängslade författares dag den 15 november.

 

Bokmässan i Göteborg hade i år yttrandefrihet som tema och för att uppmärksamma detta bjöd Bonnierförlagen in författare, illustratörer och andra upphovspersoner att skapa alster med temat som utgångspunkt. Initiativet resulterade i ett 30-tal verk som nu auktioneras ut till förmån för Svenska PEN.

 

Svenska PEN arbetar aktivt med människors rätt till det fria ordet och Bonnierförlagen hoppas att genom insamlingen både belysa och få in så mycket pengar som möjligt till Svenska PENs viktiga arbete. 

 

Några av de som bidrog till auktionen var Jesper Waldersten, Elaine Eksvärd, Kakan Hermansson, Per Wästberg, Stina Wirsén, Elin Olofsson, Malin Persson Giolito, Annika Lantz, Jennifer Clement, Johanna Ekström, Sofi Oksanen, Anna Åhlund, Jens Lapidus med flera. 

 

Jesper Waldersten om sitt verk och kopplingen till yttrandefrihet: 

- Verket handlar om flödet. Att mina ord inte behöver vägas med rädsla. Att i en svart tid finns det fortfarande plats för humor och värme. Att vi måste resa oss på samtliga ben som vi har till förfogande, säger Jesper Waldersten. 

 

Auktionen hittar du här.

 

Bilden visar Johanna Ekströms bidrag.

 

Årets Tucholskypristagare riskerar livstid i fängelse

Turkiets statliga nyhetsbyrå meddelade igår att turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan, som anklagas för samröre med en beväpnad terrororganisation.

 

På tisdag skulle hon ha tagit emot Tucholskypriset i Stockholm. Hon tilldelas priset med motiveringen: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

 

Den 16 augusti i år genomförde den turkiska polisen en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem; tidningen stängdes och material beslagtogs under förevändningen att tidningen skulle sprida propaganda för PKK. Några timmar senare greps 25 av tidningens medarbetare, däribland Aslı Erdoğan som är kolumnist och rådgivare på tidningen. I dag hålls hon rättsvidrigt fängslad under inhumana omständigheter.

 

Ytterligare åtta personer med anknytning till Özgür Gündem hotas av långa fängelsestraff, liksom Aslı Erdoğans författarkollega Necmiye Alpay som sitter fängslad tillsammans med henne.

 

Eftersom Aslı Erdoğan inte själv kan ta emot Tucholskypriset kommer kulturminister Alice Bah Kuhnke i stället att överlämna det till hennes mor, Mine Aydostlu, vid ett arrangemang på Kulturhuset tisdag 15 november kl. 19.30. Aslı Erdoğans nära vän Aysegül Tözeren, som leder kampen för hennes frigivning i Turkiet, kommer också att närvara. 

 

Svenska PEN fördömer yrkandet på livstids fängelse för Erdogan och kräver att hon och hennes kollegor omedelbart friges! 

 

Svenska PEN söker kanslist

Svenska PEN söker kanslist

Kanslist, Svenska PEN, halvtid

Svenska PEN söker en kanslist som fungerar som länk och kommunikatör mellan styrelsen och våra medlemmar. Du utgör tillsammans med Generalsekreterare/Executive Director och Dissidentbloggens redaktör PEN:s kansli och arbetar som stöd för vår verksamhet, våra medlemmar samt PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete.

Svenska PEN söker generalsekreterare/executive director

Svenska PEN söker generalsekreterare/executive director

Generalsekreterare/Executive Director, Svenska PEN, heltid

Svenska PEN söker en Generalsekreterare/Executive Director med chefserfarenhet, som leder kansliet och rapporterar till PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete. Tjänsten innefattar att driva PEN:s utveckling, Det svenska projektet, samt att säkra finansieringen efter att de 18 månadernas stödperiod har löpt ut.

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Från och med 2017 kommer Svenska PEN:s inriktning att förändras. Utan att släppa solidariteten med förföljda kollegor världen över kommer PEN, med ekonomiskt stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, att inleda ett projekt som vänder sig inåt mot Sverige och som syftar till att öka medvetenheten om vad hatspråkskulturen gör med offentligheten – och hur den påverkar samtalen i skolor, på arbetsplatser och på gatan.