Svenska PEN protesterar mot beslutet att förbjuda människorättsorganisationen Memorial

 Svenska PEN protesterar mot beslutet att förbjuda människorättsorganisationen Memorial

Högsta domstolen i Ryssland meddelade idag att Rysslands främsta människorättsorganisation, Memorial International Society härmed är förbjuden. Igår beslutades också att historikern Jurij Dmitrijev, som varit ordförande för Memorials lokala gren i Karelen, får sitt fängelsestraff förlängt från 13 till 15 år. Och imorgon den 29 december kommer Memorials systerorganisation Memorial Human Rights Centre att tas upp i Moskvas tingsrätt.

Historikern Jurij Dmitrijev är nästa fall i Svenska PENs kampanj Tolv tystade röster

Historikern Jurij Dmitrijev är nästa fall i Svenska PENs kampanj Tolv tystade röster

Den ryske historikern och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev, som i tre decennier forskat om och avslöjat massgravar från Stalintiden, greps i december 2016, på falska anklagelser och dömdes i september 2020 till 13 års fängelse. Historieskrivning och arkivforskning har blivit en allt farligare yrkesverksamhet i dagens Ryssland där fler och fler tystas av regimen. Dmitrijev är ordförande för människorättsorganisationen Memorial karelska gren, en organisation som just nu hotas av likvidering.

Stoppa utlämning av Julian Assange till USA!

Stoppa utlämning av Julian Assange till USA!

I ett gemensamt uttalande fördömer flera PEN-centra fredagens beslut, av en appellationsdomstol i Storbritannien, att godkänna överklagandet från USA och därmed ge klartecken till utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange. Beslutet är ett hårt slag mot mediafriheten och kommer att få allvarliga konsekvenser för granskande journalistik runt om i världen. PEN uppmanar Högsta domstolen att ompröva beslutet och stoppa utlämningen. Vidare kräver PEN att lagar om spionage inte används mot journalister och publicister som avslöjar information som är av allmänt intresse och att anklagelserna mot Julian Assange dras tillbaka.

Narges Mohammadi tillbaka i isoleringscell i Evinfängelset

Narges Mohammadi tillbaka i isoleringscell i Evinfängelset

Svenska PEN har nåtts av den oroande informationen att Narges Mohammadi återigen har förts till det ökända Evinfängelset i Teheran där hon placerats i isoleringscell. Samtidigt kommer uppgifter om nya anklagelser mot henne, däribland publiceringen av boken Vit tortyr.

Yttrandefrihetspodden #21 - Är det verkligen en bra idé att förbjuda Förintelsen?

Yttrandefrihetspodden #21 - Är det verkligen en bra idé att förbjuda Förintelsen?

En utredning om att förbjuda förnekelse av Förintelsen är tillsatt av regeringen, men ytterst få verkar tycka att detta är en bra idé. Varför då? Och är förslaget ett led i en bredare trend där yttranden och ord ska begränsas? Hör Susanne Nyström, ledarskribent på DN, och Svante Weyler, Svenska kommittén mot antisemitism.

Programledare: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.

Talibanernas ministerium inför nya lagar för att tysta kvinnor

Talibanernas ministerium inför nya lagar för att tysta kvinnor

Kvinnliga skådespelare förbjuds i dramaserier och kvinnliga journalister måste bära vad som beskrivs som ”islamisk hijab”. Detta är exempel från det första påbudet från det återupplivade ministeriet för spridning av dygd och förebyggande av last. Under talibanernas tidigare styre var det detta ministerium som övervakade det systematiska förtrycket av kvinnor och flickor.

Memorial hotas med nedstängning

Rysslands främsta människorättsorganisation, Memorial International Society, har stämts av den ryska staten och Högsta domstolen meddelade den 11 november att åklagaren kräver att organisationen ska stängas ned. Fallet ska prövas den 26 november. En liknande stämningsansökan har lämnats in mot Memorials systerorganisation MemorialHuman Rights Centre. Enligt åklagaren har Memorial vid upprepade tillfällen brutit mot lagen om ”utländska agenter”.

Narges Mohammadi arresterad

Narges Mohammadi arresterad

Förvärrat läge för Narges Mohammadi som härmed introduceras som det andra fallet i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster.

Tisdagen den 16 november greps Narges Mohammadi i samband med en minnesstund för Ebrahim Ketabdars, en av de ungdomar som sköts till döds i samband med protesterna mot regimen i november 2019. När Narges kom till begravningsplatsen möttes hon och hennes sällskap av 50 säkerhetspoliser. De utsattes för misshandel och Narges Mohammadi greps och fördes bort till okänd plats.

Orhan Pamuk riskerar tre års fängelse för romanen Pestnätter

Orhan Pamuk riskerar tre års fängelse för romanen Pestnätter

En utredning har inletts mot den turkiske författaren och nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk med anledning av hans nya bok Pestnätter, en historisk roman som utspelar sig på en fiktiv ottomansk ö i början 1900-talet, mitt i ett utbrott av böldpest. Han anklagas för uppvigling, ”förolämpning av Atatürk”, republiken Turkiets grundare, och den turkiska flaggan. Svenska PEN kräver att brottsutredningen mot Orhan Pamuk läggs ned och att Turkiet upphör att förfölja och driva rättsliga processer om förtal mot författare och journalister som enbart använt sin rätt till yttrandefrihet.

Stor uppslutning för fängslade författare – en sammanställning av program i Göteborg, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Västerås och Östersund 15–18 november.

Stor uppslutning för fängslade författare – en sammanställning av program i Göteborg, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Västerås och Östersund 15–18 november.

Den 15 november infaller Fängslade författares dag. Dagen blir startskottet för en fullspäckad vecka med program på olika platser i Sverige med syfte att uppmärksamma den allvarliga situationen för hotade och fängslade författare. Genom högläsningar, panelsamtal, prisutdelningar och föreläsningar högtidlighålls rätten till frihet för alla de författare, journalister och litterärt aktiva som sitter fängslade världen över för att ha utövat sin grundläggande rätt till yttrandefrihet.

Runt om i Sverige kommer ett flertal föreningar, bibliotek och kulturinstitutioner att samverka för att uppmärksamma dagen. Här kommer en sammanställning av aktiviteterna som sker på olika platser i Sverige.

This year's Tucholsky Prize winner comes to Sweden

This year's Tucholsky Prize winner comes to Sweden

The Tucholsky Prize for 2021 is awarded to the Belarusian poet Dmitry Strotsev. The prize is awarded by Swedish PEN on the Day of the Imprisoned Writer, which is on the 15th of November. The motivation for the prize reads:

»for his courage and his distinctive ability to give artistic form to the Belarusian people’s uprising. Strotsev is the creator of a poetics of the moment, who has become a symbol of the unrelenting poets of the revolution«

On October 21 in 2020, Strotsev was sentenced to thirteen days in prison for his attendance in an illicit demonstration. The well-known poet had regularly participated in the peaceful protests after the presidential election on the 9th of August 2020 and continuously described his perspective of the events. Each day he wrote one poem in opposition to the regime which was widely shared on social media and translated to a dozen languages. Strotsev was subsequently released from the notorious Okrestina Detention Centre.

Årets Tucholskypristagare kommer till Sverige!

Årets Tucholskypristagare kommer till Sverige!

Svenska PEN har beslutat att tilldela den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev 2021 års Tucholskypris. Priset delas ut på Fängslade författares dag den 15 november.

Motiveringen lyder:

”För sitt mod och sin säregna förmåga att ge det belarusiska folkets resning en konstnärlig gestaltning. Strotsev är skaparen av ögonblickets poetik och en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Den 21 oktober dömdes Strotsev till 13 dagars fängelse för delaktighet i en olovlig demonstration. Den kände poeten hade regelbundet deltagit i de fredliga protesterna efter presidentvalet den 9 augusti och fortlöpande skildrat sina intryck. Han skrev en dikt om dagen mot regimen. Dikterna spred sig snabbt i sociala medier och översattes till ett tiotal språk. Strotsev släpptes efter 13 dagar från det ökända Akrestinafängelset.

Första gången, någonstans i världen – Historisk rättegång i Stockholm om krigsbrott och mord i Iran på 1980-talet

Första gången, någonstans i världen – Historisk rättegång i Stockholm om krigsbrott och mord i Iran på 1980-talet

Parvin Ardalan, styrelseledamot i Svenska PEN, skriver om den historiska rättegång mot en iransk medborgare som inleddes i Stockholm, den 10 augusti 2021 och som kommer att pågå ända fram till april 2022. Det är första gången som någon, någonstans i världen, ställs till svars för delaktighet i den Islamiska republikens eliminering av politiska motståndare under 1980-talet. Åtalspunkterna gäller krigsbrott samt mord, begångna under sommaren 1988 under den avslutande fasen av kriget mellan Iran och Irak.

Tolv tystade röster – Osman Kavala först ut i Svenska PEN:s nya kampanj

Tolv tystade röster – Osman Kavala först ut i Svenska PEN:s nya kampanj

Ett fall i månaden under ett års tid blixtbelyser världsläget för yttrandefriheten när Svenska PEN firar 100-årsjubileum. Filantropen, publicisten och aktivisten Osman Kavala har suttit fängslad i det beryktade Silivri-fängelset i Istanbul sedan 2017. Kavala blir det första av tolv angelägna fall som Svenska PEN särskilt uppmärksammar i samband med att centret firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

En hälsning från det förflutna

En hälsning från det förflutna

Tal av Fredrik Fällman som hölls vid en stödmanifestation för Gui Minhai utanför den kinesiska ambassaden, 15 oktober kl. 12.00.*

*Häromdagen gjorde jag ett fynd i en av bokhyllorna på institutionen för språk och litteraturer på Göteborgs universitet där jag jobbar. Det var boken 北欧神话的传说, en bok om nordisk mytologi av författaren A Hai. Vem är då A Hai? Jo, det är ingen annan än Gui Minhai, A Hai är en av hans pseudonymer. När jag tog jag ner boken ur hyllan och bläddrade lite så såg jag att där fanns en handskriven dedikation… “

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet fredagen den 15 oktober 2021, 12.00-13.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken). Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Svenska Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser.

PEN-medlemmen Meral Şimşek döms för ”terroristpropaganda” 

PEN-medlemmen Meral Şimşek döms för ”terroristpropaganda” 

Den 7 oktober dömdes den kurdiska poeten och PEN-medlemmen, Meral Şimşek, till ett år och tre månaders fängelse för ”terroristpropaganda”. Domstolen friade henne från anklagelsen om ”medlemskap i en terroristorganisation”, ett åtal som kunde ha gett upp till 15 års fängelse. Meral Şimşek kommer att överklaga domen.

Svenska PENs resolution om Belarus antas vid PEN Internationals kongress 

Svenska PENs resolution om Belarus antas vid PEN Internationals kongress 

I slutet av september antogs en resolution på PEN Internationals årliga kongress om den mycket allvarliga situationen i Belarus och regimens svåra förtryck av yttrandefrihet och brott mot mänskliga rättigheter. Resolutionen lades fram av Svenska PEN och riktar sig mot såväl de belarusiska myndigheterna som det internationella samfundet.

Årets motto för Internationella översättardagen lyder: United in translation!

Årets motto för Internationella översättardagen lyder: United in translation!

Idag den 30:e september är det Internationella översättardagen som har firats sedan 1953 i samband med bildandet av det internationella översättarförbundet FIT. Dagen kallas även för Hieronymusdagen efter översättarnas skyddshelgon Hieronymus. Han var den första att översätta Bibeln från grekiska och hebreiska till latin under 300-talet. Hieronymus översättning av Bibeln kom att kallas för Vulgatabibeln och har varit den mest använda bibelöversättningen ända fram till reformationen. Årets motto för internationella översättardagen lyder: United in translation.

Svenska PEN uppmärksamma denna dag med att publicera poeten och översättaren Helena Bobergs tidigare bidrag i PEN/Opp ”Eros som aktivist” där hon diskuterar den litterära översättningens roll i vår samtid.